Юпитер, Венера, Марс и Сатурн на една линия, Слънцето изригва мощно

    Само за последните 24 часа са регистрирани повече от 19 слънчеви изригвания. Сред тях са включва пет експлозии от M-клас и мощно изригване от клас X2.2, описани по-долу. Изригванията вероятно ще продължат, тъй като колосален комплекс от слънчеви петна AR2993-94 се обръща към Земята през следващите дни.

    Спътници в околоземна орбита регистрираха изригване от клас X2.2 на 20 април в 03:57 по Гринуич. Забележително е, че идва от далечно слънчево петно. Източникът на изригването е AR2992, което вече изобщо не се вижда. То остава зад ръба на слънчевия диск, така че действителното изригване е било почти сигурно по-силно от дадения му клас X2.2.

    Малко след изригването американските военновъздушни сили съобщиха за слънчево радио избухване от тип II. Това предполага, че има изхвърляне на коронална маса от мястото на взрива. Радиоизблиците тип II се причиняват от ударни вълни в предните ръбове на изхвърлената коронална маса и тази може да бъде голяма.

    Радиацията от изригването причини късовълново радиозатъмнение над Югоизточна Азия. Моряците и радиооператорите в района може да са усетили загубата на радиоконтакт при честоти под 30 MHz за около час.

    Класът X описва най-силните слънчеви изригвания. Числото означава силата на събитие в рамките на класа, като показва колко пъти е по-силно от X1 - X2 изригване е два пъти по-мощно от X1, X3 е три пъти по-мощно от X1 и само 50% по-мощно от X2. Събитие от клас X2 е четири пъти по-мощнo от M5. Най-голямото регистрирано събитие е било по време на слънчевите бури за Хелоуин през 2003 г. - първоначално е измерено като X28, но има известна несигурност поради претоварване на сателитния инструмент.

    Радиозатъмнението се дължи на временното увеличаване на йонизацията на дневната светлина на земната атмосфера, по-специално на слоя D на йоносферата, и може да попречи на късовълновите радиокомуникации. Когато йонизацията е по-висока от нормалното, радиовълните се разграждат или напълно абсорбират чрез загуба на енергия от по-честите сблъсъци със свободни електрони. Нивото на йонизация на атмосферата корелира със силата на свързаното слънчево изригване. NOAA класифицира радиозатъмненията по пиковия интензитет на свързаното изригване.

    Шоуто на планетите в сутрешното небе

    В момента Юпитер, Венера, Марс и Сатурн са подредени в сутрешното небе, като очертават равнината на еклиптиката в подредба, известна още като "гръбнакът на Слънчевата система". Това е поразителна гледка, която ще стане още по-добра в края на април. Венера и Юпитер се сближават за най-добрия съвпад на 2022 г. На 30 април и 1 май двете планети ще бъдат само на част от градуса една от друга, толкова близо, че някои зрители може да помислят, че са се слели.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини