Следващата голяма цел на НАСА: Полет до Уран и Енцелад

    Доклад, който се публикува веднъж на десетилетие, препоръчва на НАСА и други космически агенции да проучат планетата Уран през следващото десетилетие, за да разберат по-добре гигантските ледени светове в нашата Слънчева система и извън нея.

    Предложенията, публикувани във вторник от Националните академии на науките, инженерството и медицината, не са обвързващи, но са влиятелни и често насочват федералното финансиране към бъдещи космически мисии.

    Известен като "десетилетно проучване", докладът е обобщение на това, което американската изследователска общност смята, че са големите въпроси на планетарната наука в момента и космическите мисии, необходими за отговор на тях.

    НАСА до голяма степен следва препоръките от предишни доклади на Националните академии.

    НАСА се ангажира с две водещи мисии, препоръчани в последното изследване на планетарната наука преди 10 години - Europa Clipper, планиран да стартира през 2024 г., и марсоходът Perseverance на Марс.

    Комитетът по десетилетното изследване на планетарната наука и астробиология определи орбиталния апарат и сонда на Уран за най-приоритетната нова водеща мисия, която да започне между 2023 и 2032 г., наричайки планетата "едно от най-интригуващите тела в Слънчевата система".

    "Неговата ниска вътрешна енергия, активна атмосферна динамика и сложно магнитно поле представляват основни пъзели. Първоначално гигантско въздействие може да е довело до екстремния аксиален наклон на планетата и вероятно нейните пръстени и сателити, въпреки че това е несигурно", се казва в доклада.

    Мисията ще достави сонда в атмосферата на Уран, за да разбере по-добре произхода, вътрешността, атмосферата, магнитосферата, пръстените и спътниците на планетата.

    Orbilander - втората по приоритет мисия, отбелязана в доклада, ще включва изследване на шестата по големина луна на Сатурн - Енцелад, специално за доказателства за живот извън Земята в богатите на вода струи, изхвърляни в космоса от подземния океан на планетата.

    Космическият кораб "Касини" през 2017 г. откри, че струята съдържат водород, което предполага, че вероятно има хидротермални отвори на дъното на морето на Енцелад. Учените предполагат, че условията около тези подводни отвори могат да поддържат живота.

    Предложеният Orbilander ще анализира струен материал от орбита и по време на двугодишна мисия, за да разбере по-добре обитаемостта на океана на Енцелад.

    За първи път докладът препоръчва на НАСА и други агенции да дадат приоритет на планетарната защита чрез откриване и проследяване на обекти, които представляват заплаха за живота на Земята, като се казва, че това предложение е „по-загрижено за здравето и безопасността на хората, а не за напредъка на научното разбиране."

    В него се казва, че метеорът, който експлодира над Челябинск, Русия, през 2013 г., демонстрира колко опасни са извънземните тела за Земята и нейните жители и значението на планетарната защита. Метеорът, тежащ 10 000 метрични тона, освободи около 440 килотона енергия, когато избухна над града, ранявайки над 1000 души.

    Препоръката е направена в документ, публикуван от Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ (NAS).

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини