НАСА улови сигнал от сондата "Вояджър 2" седмица след загубата на контакт

Повече от седмица след случайно прекъсване на комуникацията със сондата Вояджър 2, служители на НАСА чуват обнадеждаващ сигнал, който може да им позволи да възстановят контакта с междузвездния пътешественик месеци преди планираното.

На 1 август Twitter акаунтът на Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА потвърди, че инженерите са получили сигнал от Вояджър 2 - който в момента пътува отвъд границата на Слънчевата система на повече от 19,9 милиарда километра от Земята.

„Малко е като да чуете „пулса“ на космическия кораб, това потвърждава, че той все още излъчва, което инженерите очакваха“, пишат в туитър служители на JPL.

Този сигнал показва, че Вояджър 2 все още функционира дори след поредицата планирани операции на 21 юли, които случайно отклониха антената на сондата с около два градуса от Земята, но прекъсвайки комуникацията между Вояджър и Deep Space Network на НАСА - международната мрежа на радио антени, които поддържат междупланетните мисии на НАСА.

След потвърждението на "сърдечния пулс", НАСА ще се опита да изпрати команда обратно на Вояджър 2, за да принуди сондата да насочи антената си обратно към Земята. Обикновено са необходими около 18,5 часа, за да достигне команда до Вояджър 2, и още 18,5 часа, за да получи Земята обратно сигнал от сондата, съобщава Scientific American, така че може да разберем съдбата й през следващите дни.

Ако принудителното пренастройване се провали, Вояджър 2 се очаква да нулира антената си в позиция, обърната към Земята, на 15 октомври, в една от планираните серии от автоматични нулирания, които се случват често.

Вояджър 2 и неговият близнак Вояджър 1 са изстреляни в космоса съответно през август и септември 1977 г., с 16 дни разлика един от друг. И двете сонди преминаха покрай външните планети на Слънчевата система, преди да се впуснат напред към края на хелиосферата - най-външния слой на Слънчевата атмосфера, който разделя нашата Слънчева система от междузвездното пространство.

Вояджър 1 първи излиза от хелиосферата, достигайки междузвездното пространство през август 2012 г. В момента той се движи на около 23,8 милиарда км от нашата планета, което го прави най-отдалеченият обект от Земята, създаван някога от човека. Вояджър 2 следва стъпките на своя близнак няколко години по-късно, напускайки хелиосферата през ноември 2018 г.

Обложката и надписите на Златната плоча на Вояджър (Voyager Golden Record). Кредит: NASA

И двете сонди в момента имат достатъчно мощност и гориво, за да издържат поне до 2025 г., според НАСА. След това те ще станат двата най-скъпи звукозаписa на всички времена. И двете сонди носят копия на известната Златна плоча на Вояджър (Voyager Golden Record) - колекция от песни и звуци, предназначени да капсулират природното и музикално наследство на Земята за всички извънземни меломани, които ги срещнат.

И двете сонди съдържат карта на местоположението на Земята спрямо няколко ултраярки квазари и музикален плейър с графични инструкции и за извънземните, нетърпеливи да чуят "Излел е Дельо хайдутин" и други хитове на земляните от 70-те години на миналия век.

Източник: NASA hears 'heartbeat' signal from Voyager 2 probe a week after losing contact, Live Science

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини