50 години отбелязва НУФИ "Широка лъка" с голям концерт днес

С голям юбилеен концерт в залата си днес НУФИ "Широка лъка" отбелязва половин век. Музикалното училище в родопското село е открито на 1 септември 1971 г. Юбилейният концерт е под мотото „Традиция с поглед към бъдещето“. На 5 май беше открита изложбата „50 години Национално училище за фолклорни изкуства“. В нея са събрани много емоционални моменти от развитието на училището.

„Обявихме учебната 2021/2022 г. за юбилейна и всички наши прояви и изяви са свързани с юбилея. Искаме да представим на концерта най-доброто от художествените състави, от солистите, танцовия състав, оркестъра и хора. Много се затруднихме от избора, защото материала е изключително много. Децата също са много развълнувани, защото са приели заниманието с фолклор за своя съдба като са избрали  Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, казва директорката Стоянка Тенова.

Тя е учител в Музикалното училище от 1985 г. и повече от 10 години е била учител по задължително пиано, а повече от 25 години е директор на училището. „За мен това е висока чест и голяма отговорност, на 50-годишнината можем с гордост да кажем, че продължаваме да изпълняваме мисията, заложена от създаването му – да съхраним и развием българския певчески, инструментален и танцов фолклор чрез младите таланти на България. А те все повече ги има, от цялата страна“, каза още Тенова.

Тя призова управляващите да помислят сериозно за увеличаване на издръжката на всички български училища, защото както пред НУФИ, така и пред всички останали училища има две огромни предизвикателства – делегираните бюджети и главоломно растящите цени на електроенергията.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини