Фабрика за шоколад в Пловдив зарежда какао за година напред заради постоянно увеличаващата се цена

Цената на какаото постоянно се увеличава и това е тенденция от много години насам. Това каза в интервю за БТА Венсан Гайо, собственик на семейна фабрика за занаятчийски шоколад "Гайо". Фирмата е позиционирана в Пловдив и е на пазара от 11 години. По думите му те са подготвени за увеличения в цените и зареждат по-големи количества суровини. Правим планове за покупки за година напред, допълни Гайо.

По думите му какаото, което използват, идва от Никарагуа, Перу и Венецуела. Даваме предварителни годишни количества, които се транспортират до Европа и всъщност в България внасяме от европейски страни, обясни шоколатиерът. Заявките се правят през месеците октомври или ноември, или през пролетта. Хубавото е, че нямаме суровини за шоколадите, които са краткотрайни, допълни Гайо.

За формирането на цената на крайния продукт - шоколада, са повлияли цените на тока и суровините. Всичко на световния пазар поскъпна през последните две години, отбеляза Гайо. По думите му вдигането на цените на горивата се е отразило на доставките, които влизат в цените на суровините и "ефектът върху цената на шоколада е неминуем". Един продукт като занаятчийския шоколад, който изисква толкова труд, желание и внимание, не може да струва колкото индустриалния шоколад, отбеляза Гайо. Той сподели, че тази година за първи път намаляването на маржа на печалбата не е било възможно и се е наложило да увеличат цените на продуктите си.

Случващото се в последните години - пандемия и война, е повлияло не толкова на успеха на семейния бизнес, колкото на ориентацията му. Когато строихме фабриката, идеята беше да има събития - концерти, изложби, живот около шоколада, който правим, но пандемията не позволи това да се случи, обясни Венсан. По думите му така са се ориентирали да развиват нови видове шоколади и нов тип клиенти.

От много скоро са се завърнали към основната им идея за срещи с деца, на които разказват какво е какаото и как се прави шоколадът. Ние имаме деца и искаме те да знаят какво консумират, каза Венсан. По думите му, когато става въпрос за качествен шоколад, това което търси, е да има възможно най-малко суровини в състава. Колкото повече продукти има, толкова повече излишни неща има, каза шоколатиерът и допълни, че имат натурални шоколади, които съдържат само какао и рафинирана захар, "нищо повече и не е необходимо повече".

Шоколадите "Гайо" са създадени през 2011 година в Пловдив от съпрузите Мария и Венсан Гайо. Води ги желанието за непрестанно търсене и откриване на нови преживявания и емоции по време на приготвяне на храната и нейното споделяне. Директната работа с какаовите зърна на място в работилницата, личното отношение, което влагаме за направата на всяко едно блокче шоколад, ни сприятелиха с хиляди приятели и любители на шоколада, каза Венсан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини