Дефицитът на витамин D е пряко свързан с деменцията

Деменцията е една от основните причини за увреждане и зависимост сред възрастните хора по целия свят, засягаща мисленето и поведението с напредване на възрастта. Но какво ще стане, ако може да бъде спряно това дегенеративно заболяване?

Първото в света проучване от Университета на Южна Австралия може да направи това реалност, тъй като новите генетични изследвания показват пряка връзка между деменцията и липсата на витамин D.

Изследвайки връзката между витамин D, характеристиките на невроизобразяването и риска от деменция и инсулт, проучването установи:

  • ниските нива на витамин D са свързани с по-ниски мозъчни обеми и повишен риск от деменция и инсулт
  • генетичните анализи подкрепят причинно-следствената връзка между дефицита на витамин D и деменцията.
  • в някои популации до 17% от случаите на деменция могат да бъдат предотвратени чрез повишаване у всеки един до нормални нива на витамин D (50 nmol/L).

Деменцията е хроничен или прогресиращ синдром, който води до влошаване на когнитивната функция. Около 487 500 австралийци живеят с деменция и това е втората водеща причина за смърт в страната. В световен мащаб повече от 55 милиона души имат деменция, като 10 милиона нови случая са диагностицирани всяка година.

Публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, генетичното проучване анализира данни от 294 514 участници от Биобанката на Обединеното кралство, изследвайки въздействието на ниските нива на витамин D (25 nmol/L) и риска от деменция и инсулт. 

Старши изследователят и директор на Австралийския център за прецизно здраве на UniSA проф.р Елина Хипьонен, казва, че констатациите са важни за превенцията на деменцията и оценяват необходимостта от премахване на дефицита на витамин D.

"Витамин D е хормонален прекурсор, който все повече се признава за широко разпространени ефекти, включително върху здравето на мозъка, но досега беше много трудно да се проучи какво би се случило, ако успеем да предотвратим дефицита на витамин D", казва проф. Хипьонен.

"Нашето проучване е първото, което изследва ефекта от много ниските нива на витамин D върху рисковете от деменция и инсулт, използвайки стабилни генетични анализи сред голяма популация."

"В някои контексти, където дефицитът на витамин D е сравнително често срещан, нашите открития имат важни последици за рисковете от деменция. Всъщност в населението на Обединеното кралство наблюдавахме, че до 17% от случаите на деменция може да са били избегнати чрез повишаване на нивата на витамин D, за да бъдат в рамките на нормален диапазон."

Констатациите са невероятно значими, като се има предвид голямото разпространение на деменцията по света.

"Деменцията е прогресивно и инвалидизиращо заболяване, което може да опустоши както индивиди, така и семейства“, казва проф. Хипьонен. "„Ако сме в състояние да променим тази реалност, като гарантираме, че никой от нас няма сериозен дефицит на витамин D, това също би имало допълнителни ползи и бихме могли да променим здравето и благосъстоянието на хиляди."“

"Повечето от нас вероятно ще са добре, но за всеки, който по някаква причина може да не получава достатъчно витамин D от слънцето, промените в диетата може да не са достатъчни и може да са необходими добавки."

Shreeya S Navale et al, Vitamin D and brain health: an observational and Mendelian randomization study, The American Journal of Clinical Nutrition (2022). DOI: 10.1093/ajcn/nqac107

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини