Евакуацията на цивилни от бункерите на "Азот" в Северодонецк е невъзможна

Евакуацията на 568 цивилни, скрили се  бункерите на големия химически завод "Азот" в източноукраинския град  Северодонецк, в момента е невъзможна заради артилерийския обстрел и тежките боеве, написа в Телеграм губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс, Франс прес и БТА.

"Напускането на завода е невъзможно, ако няма прекратяване на огъня", каза губернаторът и добави, че в подземията на химическия завод са намерили убежище 38 деца.

Преди дни ръководителят на държавната администрация на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че руските окупатори контролират над 70% от Северодонецк, а ожесточените сражения се водят за всеки сантиметър от града, така че масовата евакуация и хуманитарните доставки са невъзможни заради обстрела. 

Вчера за пореден път подкрепяните от Русия сили бявиха. че отново ще отворят хуманитарен коридор за цивилни, които искат да напуснат химическия завод „Азот“ в Северодонецк, предаде Ройтерс, като се позова на руски информационни агенции. Леонид Пасечник, който е ръководител на самопровъзгласилата се Луганска народна република, каза, че към настоящия момент все още няма информация за това какъв е броят на мирните жители, които се намират в „Азот“.

След разрушаването на всички мостове над река Северски Донецк, няма път зе евакуация към контролирани от Украйна територии.

Разрушаването на последния мост през реката до съседния град Лисичанск означава и че всички цивилни, които все още са в Северодонецк, са в капан и е невъзможно да получават хуманитарни доставки. Според Гайдай в града все още има около 10 000 цивилни. "От близо месеца те (руснаците) мечтаят да получат контрол над Северодонецк, в който все още има 10 000 от общо 100 000 жители, без да броим жертвите", заяви в Телеграм Гайдай снощи.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    подлоги Еском
    1 -1
    19:23, 18 юни 2022
    каква евакуация на цивилни като фашистите от Азов ги ползват като жив щит?!
Последни новини