В Брезе стягат събор край параклиса "Св.св. Петър и Павел" в местността Синора

На 2 юли т.г. от 12.00 пред параклис "Св.Св. Петър и Павел" в местността Синора над с. Брезе, ще има водосвет. След водосвета, ще се раздаде курбан за здраве.
"Едно време се правиха курбани, събори на това място, но от много години, откакто бай Антон се разболя и си слезна в селото, "бог да прости", тази традиция се прекъсна. Последно преди да почине ключовете останаха при мен, нека всички заедно да възобновим традицията и да продължим да се грижим за параклиса и мястото около него. На 02.07., в събота, ще се радвам да се съберем, да направим пробен събор", написа в профила си в социалните мрежи Владимир Георгиев от Сдружение "Заедно за Родопите".
Всеки, който се присъедини трябва да си вземе палатка, пиене, мезета, ще има и огън да си опече на кой каквото му е сладко. "Зьомите си глашчока, гайдана, акордеона, кой каквото има. А за другата година всички заедно да организираме по голям събор с надсвирване, надпяване, надиграване", призовава Владимир.
Всеки, който желае и има възможност, може да се включи със средства за купуване на курбаните, както и за ремонта на параклиса "Св.св. Петър и Павел".
Дарителска сметка: IBAN:BG70BUIN95611100660674
Получател: Заедно за Родопите
Основание: ремонт на параклис Св.св. "Петър и Павел"
Без такса за внасяне.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини