Бюджет или 70 руски дипломати: Скандал в НС за спешно изслушване на премиера и шефа на ДАНС

Народните представители влезоха в продължителен спор за процедурите с позоваване на Конституцията.

Министър председателят и шефът на ДАНС да бъдат изслушани на закрито заседание - това предложение е внесено, но председателят засега не подлага тази промяна в дневния ред на гласуване. Десислава Атанасова предложи това да стане в 18 часа. Тя се позова на Конституцията.

Андрей Гюров от ПП предложи бюджетът да мине до 20 часа, а след това да бъде изслушването. От БСП се съгласиха на компромиса, предложен от ГЕРБ. Ние мислехме, че господин Петков ще дойде сам, включи се и Тома Биков. Нито един от нас не знае какво се е случило, подчерта той.

Държавният бюджет е приотитет, напомни председателят Мирослав Иванов, но това ядоса Тошко Йорданов, който излезе да му каже, че не може да му казва какво ще прави. Още депутатите да призоваха за глесуване за изслушването - "веднага", "без да го питате", както каза Йордан Цонев. "Може ли да продължим с бюджета?", каза председателят Мирослав Иванов и даде думата на Каримански.

В залата се чуват крясъци и подвиквания, докато той изчита предложенията и позицията на комисията по финанси. Малко след това депутатите от ИТН и ГЕРБ напуснаха залата, останаха малцина, a Каримански продължи чете в изключително бързо темпо.

В 17:30 извънредната точка за изслушването на премиера Кирил Петков и на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев от 18:30 часа бе гласувано и прието единодушно с 216 гласа.

Предложението в изслушването да участват председателите на Военно разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) бе прието със 182 от 218 гласа. Няма гаранция, че топ разузнавачите ще могат да се яват, заради малкото време до този час, уточни преди това председателят Мирослав Иванов.

По-рано днес депутатите удължиха работата си до 20 часа, за да обсъдят и гласуват актуализацията на държавния бюджет, а заради изслушването те го удължиха още.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    1 0
    23:09, 29 юни 2022
    Какъв гаден гнусен гном е този гъзолизеца на селянина Славчо .главата като юност , набръчкана чак като Смийгъл - началото .
Последни новини