Не се намери съветник, който да поиска оставката на зам.-председателя на ОбС - темата мина без разисквания

На днешното редовно заседание на ОбС Димитровград нямаше докладна записка от нито един общински съветник за гласуване дали зам.-председателят на местния парламент трябва да бъде отстранен от длъжност, поради предполагаем конфликт на интереси.

Темата бе повдигната от внесеното отворено писмо към съветниците от инж. еколог Красимир Желев, който ги обвини в бездействие, а зам.-председателя Юлиян Семерджиев - в конфликт на интереси. Въпросът бе повдигнат на редовното заседание на ОбС Димитровград, въпреки че нямаше право на разисквания по него. Изказа се единствено председателят на ОбС Димитровград, Гергана Кръстева като заяви, че по отношение качеството на въздуха, подкрепя каузата да дишаме по-чист въздух, но според нея Общинският съвет няма юрисдикция да повлияе на работата на ТЕЦ "Марица 3", който е сочен за основен замърсител със серен диоксид и сажди.

Кръстева заяви, че е направила запитвания до отговорните за качеството на въздуха институции, като Областен управител, РИОСВ - Хасково и Министерството на околната среда. В резюме, отговорите на нейните запитвания са, че към момента били факт няколко издадени акта за административни нарушения, както и издадени наказателни постановления, които обаче били във фаза на обжалване и не са влезли в сила. Тази информация е била разпространена и до общинските съветници преди заседанието, за да се запознаят с нея.

По отношение на исканата оставка на зам.-председателя на ОбС, Юлиян Семерджиев, Кръстева каза, че чисто законово конфликт на интереси няма, но комисията, която трябва да установи това е ЗПКОНПИ и всеки заинтересован може да подаде сигнал към нея, по което разбираме, че няма подаден такъв до момента. Кръстева продължи, че по отношение на оставката на зам.-председателя, това може да стане след изготвяне на докладна от който и да е общински съветник, която трябва да се внесе в ОбС и след това да се стигне до гласуване по темата, дали трябва юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" да продължи да заема престижната обществена позиция на зам.-председател на ОбС Димитровград.

Ако имаха интерес местните народни избраници, вече можеха да са внесли докладна, за да инициират гласуване на моралната и етичната страна на въпроса. Въпросът, който трябва да се зададе, е дали е етично и морално Юлиян Семерджиев да продължи да заема едновременно висшата публична длъжност, като зам.-председател на ОбС, и също така да е юрисконсулт на ТЕЦ "Марица 3". Етично ли е публично да защитава основния си работодател, а той да се смята от институциите за основен замърсител на въздуха в Общината, което пък не е в интерес на обществото, което той трябва да защитава, в качеството си на общински съветник и зам.-председател на ОбС.

Въпреки, че сагата със замърсяването на въздуха в Димитровград вече продължава повече от година, освен устно повдигане на въпроса за оставката на зам.-председателя, съветниците не са предприели никакво друго действие. Днес продължиха да мълчат по темата, а председателят на ОбС прехвърли топката отново в техните ръце. При условие, че моралът и етиката явно не са сериозна тема за общинските съветници, вносителят на отвореното писмо Красимир Желев, който обвини местните власти и общински съвет в бездействие заяви, че започва да организира подписка сред населението на Димитровград за оставката на зам.-председателя на ОбС Димитровград, Юлиян Семерджиев, който според него е в конфликт на интереси.

Цялото изявление на председателят на ОбС Димитровград Гергана Кръстева, чуйте във видеото към материала.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ди
    Дим
    24 -3
    16:09, 30 юни 2022
    За какво сме ви избрали бре хрантутници,нали да ни защитавате интереса,чистия въздух е първо общинско и после държавно задължение,оставка и на кмета с фалшивата диплома!
    • Ди
      Дим 2 - ние работим в ТЕЦ
      6 -4
      10:01, 1 юли 2022
      Общинският съвет и кмета нямат никакви правомощия за спиране на ТЕЦ-а . Дали комшиите не замърсяват и те . Помните ли умрелите крави .Ама Стефчо мълчи . Гледам с неговата карта други гласуват .
  • 2
    Ко
    Коментатор
    26 -1
    16:09, 30 юни 2022
    Това е една добре устроила се мафия.
  • 3
    Пъ
    Пълен смях
    13 0
    16:24, 30 юни 2022
    Добре няма да има оставка, тогава да го разпънем на кръст?
  • 4
    Фе
    фен
    13 0
    18:18, 30 юни 2022
    В едно гърне,п.рдят,как някой ще гласува,против?
  • 5
    Тр
    Тръпко
    16 0
    18:28, 30 юни 2022
    Боклуци падат не само от комина на ТЕЦа,пълно е и в ОбС.
  • 6
    00
    00
    13 0
    18:35, 30 юни 2022
    И другите са боклуци. Запомнете им имената за следващите избори.
  • 7
    Бг
    Бг
    6 0
    09:44, 1 юли 2022
    Мафия
  • 8
    Ба
    Баланс
    3 0
    22:34, 2 юли 2022
    Шепа хора определят съдбите на хората .
    Празно пространство няма !
    На всеки ще му бъде раздадена справедливост по различен начин , според неговите дела !
    За жалост и неговите близки плащат за това.
  • 9
    Ба
    Ба Си
    3 0
    00:31, 3 юли 2022
    Тази сигурно АОНСУ(йезуитската школата на БКП) е изкарала.За какво е искането в писмото-за отстраняването на Семерджиев от поста на Зам. пред. на ОС,тя за какво говори-че ОС не можели да спрат ТЕЦа. Типична практика на комунягите.Ама те ГЕРБерасите от комунетета произлезоха.
  • 10
    Мн
    Мнение
    1 0
    13:51, 3 юли 2022
    Еднодневки , които в утрешния ден никой няма да помни !
    Забравят , че и те ходят до тоалетната , като всички нас .

Още новини

Последни новини