Дарителска кампания за бюст-паметник на будител стартира в Чепеларе

Дарителска кампания за набиране на средства за бюст - паметник на Адил Джуров стартира НЧ „Родопска искра 1880“ в Чепеларе, съобщи председателят му Ангел Николов. 

Адил Джуров е един от видните чепеларски будители, който играе ключова роля в много благоустройствени, административни, учебни и културно-просветни мероприятия в Чепеларе в периода 1890 г. - 1920 г. Той убеждава населението да участва в строежа на читалището и намира средства за построяването му, а самият той дарява собствен имот от 500 дка на чепеларското училищно настоятелство. 

„ Настоятелството на читалището реши, предвид благородните дела на родопския деятел, който по величие се нарежда до Васил Дечев, че заслужава да бъде увековечен с бюст-паметник, който да остане за поколенията след нас. Сумата, нужна за осъществяването на това дело е 12 000 лв. Смятаме, че това е най-малкото което можем да направим за Адил Джуров. НЧ „Родопска искра 1880” се доверява на доказаният творчески колектив Весела Стаменова (художник) и Павел Василев (скулптор) чиито творби са всепризнати, а една от тях е и бюст-паметника на Васил Гаджуров, поставен в градската градина на град Чепеларе“, се казва в призива на Николов. 

 

Даренията могат да бъдат извършвани по банков път и в брой в читалището. На всеки дарител ще се издава квитанция, заяви Николов. 

ПО БАНКОВ ПЪТ
Сметка IBAN: BG38STSA93000005297352
Банков код BIC: STSABGSF
Титуляр: НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
Банка: Банка ДСК
Основание: Дарение за бюст паметник

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини