Турция арестува руски кораб с украинско зърно

Товарен кораб, превозващ зърно от окупиран от Русия регион на Украйна, е бил задържан от турските митнически власти. Това съобщи посланикът на Украйна в Турция Васил Боднар, цитиран от BBC.

Британската медия пише, че плаващият под руски флаг кораб "Жибек Жоли" е тръгнал от азовското пристанище Бердянск и в момента се намира в порт Карасу на турското черноморско крайбрежие.

Не е ясно откъде е дошъл неговият товар или как е бил получен, но Русия е обвинена в кражба на зърно от райони на Украйна, които контролира - твърдения, които Русия отрича.

Новината за отплаването на кораба от Бердянск беше обявена в приложението за социални медии "Телеграм" от Евгений Балицки, който наскоро беше назначен от Москва за губернатор на окупирания район Запорожие. В съобщението той казва, че 7000 тона зърно ще бъдат изпратени на "приятелски" страни, както и че кораби от Черноморския флот на Русия ще "осигуряват сигурността" на пътуването. По-късно той редактира публикацията, като изтри препратките към товара и дестинацията на кораба.

Видеорепортаж за отплаването на кораба беше показан в няколко прокремълски канала в "Телеграм" заедно с руски военноморски кораб в пристанище, което беше идентифицирано като Бердянск.

Приложение, позволяващо проследяване на кораби показва, че "Жибек Жоли" на 22 юни е плавал от Турция, разтоварил е в руското пристанище Новоросийск. След като се е приближил до украинския бряг, сигналът за проследяване е бил изгубен, като се предполага, че е бил изключен. Метеорологичните условия във видеото и ъгълът на сенките покрай пристанището предполагат, че той е потеглил сутринта на 28 юни.

Сигналът се появява отново едва на 29 юни, когато корабът се е насочил на юг от украинския бряг. Този тракер също отчита дълбочината, на която корабът лежи във водата, и показва, че корабът е взел товар, пише BBC.

Не е ясно дали корабът възнамерява да разтовари товара си в турското пристанище Карасу, или да продължи пътуването си на юг през Босфора.

Собственик на "Жибек Жоли" е базирана в Казахстан компания, наречена KTZ Express. Пред "Ройтерс неин представител заявява, че корабът е бил нает от руска компания. Той добави, че се консултира със замесените страни и ще спазва всички санкции и ограничения.

Украйно многократно обвини Русия, че краде зърното й от окупираните територии в Донбас. Турция посредничи между Киев и Москва за установяване на безопасен коридор за износ на украинско зърно през Черно море, за да се предотврати световна продоволствена криза. По данни на ООН тя може да предизвика системен глад сред още около 19 млн. души в Африка и в Близкия изток.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини