Откриха голяма обществена сграда с остъкляване и катинари в късноантичния Мисионис

Обществена сграда за административни цели е разкрита в началото на археологическото лято на крепостта “Мисионис”. Вече три седмици на обекта край Търговище работи екип от 17 души, ръководен от археолога от Регионалния исторически музей Стефан Иванов и научния консултант проф. Николай Овчаров. 

Днес на терен проф. Овчаров припомни какво бе свършено на “Мисионис” през миналата година, когато финансирането бе 300 000 лева. До епископската резиденция, разкрита преди 2 години, излизат огромни сгради – инсули, които са уникално запазени на по два-три етажа. Между тях има улички, опиращи до северната крепостна стена и отвеждащи до централната улица. За една от тези сгради  специалистите имат идеята, че е с по-различно предназначение от жилищна постройка. Става дума за обществена сграда, за което се съди по нейните размери и по намереното. Сградата е буквално оставена с катинарите, защото по време на големите нашествия на аварите тези крепости не могат да бъдат защитавани – хората ги напускат, но се надяват да се върнат. Не се връщат. 

В близост до епископската резиденция излиза обществената сграда, която е свързана с управлението на Мисионис през 6-и век, т.е през най-големия му разцвет, каза Овчаров.

По думите на Стефан Иванов, сградата е изградена в края на 5 век. Тя е на централно място в античния град. Досега са разкрити две помещения, засечено е и трето. Проучената площ до момента е над 160 кв. м , със сигурност е имало и втори етаж. Сградата е добре запазена – първият етаж е от добре подбрани камъни, зидана е с хоросан – използвани са едни от най-модерните за времето строителни материали, покривната конструкция е масивна. “Открива се много прозоречно стъкло, колкото и да е странно сградата е имала остъкляване”, допълни археологът. Животът на сградата продължава около 100 години и завършва трагично с нашествията на авари и на славяни. Най-вероятно късноантичният град е унищожен през 586 г. 

Предстои, въпреки малкото средства през този сезон, да се хванат размерите на сградата, като с предполагаемия втори етаж, площта ще е 500 кв.м. Представителността на сградата се доказва със съществуването на почти 30-метрова улица – най-дългата в обекта. Според Иванов тук са преминавали специални хора, тъй като в изграждането е вложен много труд – всичко е дялано на ръка, скалата е обработвана с длета. Обитателите са се опитали да направят града по подобие на късноримските градове. Надяваме се да имаме и още находки,  допълни той.

До момента са открити монети, стрели, части от съдове, шпора, части от накити.

Според кмета на Търговище Дарин Димитров единственият начин да се привлекат повече туристи в региона, е да се развива културно-историческият туризъм. “Затова всяка година ние ще инвестираме средства, надяваме се и на помощ от държавата. Всяко нещо се прави с пари, за съжаление в археологията нещата са трудни, бавни – всичко се прави ръчно. А това, което ще се открие ще е в интерес не само на търговищенци, а и на цялата държава”, обобщи Димитров.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини