Кръстиха първото хищно животно на сър Дейвид Атънбъро

Изображение 1 от 4

    Вкаменелост на същество на 560 милиона години, което изследователите смятат за първия хищник сред животните, ще носи името на британския естествоизпитател, документалист и телевизионна знаменитост Дейвид Атънбъро, предаде Асошиейтед прес.

    Екземплярът, наречен Auroralumina attenboroughii, е най-ранното създание, за което е известно, че има скелет. Според учените то е свързано с групата, включваща корали, медузи и анемони.

    "Общоприето е схващането, че съвременните животински групи като медузите са се появили преди 540 милиона години по време на Камбрийската експлозия. Този хищник обаче се е появил 20 милиона години по-рано", каза Фил Уилби, палеонтолог от Британската геоложка служба.

    По думите на Уилби е "изключително вълнуващо" да се знае, че тази вкаменелост е сред вероятно многото, които държат ключа към загадката кога е започнал сложният живот на Земята. 

    Фосилът е открит в Чарнууд Форест близо до Лестър в Централна Англия, където Дейвид Атънбъро често е ходил на "лов" за вкаменелости. 

    Деветдесет и шест годишният Атънбъро сподели, че е "истински очарован". 

    Франки Дън от Природонаучния музей на Оксфордския университет каза, че екземплярът е много различен от други вкаменелости, открити в Чарнууд Форест и по света.

    По думите на Дън за разлика от повечето други фосили от камбрийския период, този има ясно изразен скелет, с гъсто разположени пипала. Древното съществото вероятно ги е размахвало във водата, улавяйки преминаващата храна, подобно на днешните корали и морски анемони.

    Първата част от латинското наименование на Auroralumina attenboroughii означава "фенер на разсъмване" като признание за голямата му възраст и приликата му с горяща факла.

    Камбрийската експлозия, настъпила преди около 541-530 милиона години, представлява еволюционен взрив, при който се появява огромно разнообразие от животни. По това време много от създанията развиват твърди части на тялото, като например черупки от калциев карбонат.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини