"Не те забравям" спечели "Бургас и морето"

Песента "Не те забравям" в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели 39-то издание на Националния конкурс "Бургас и морето", който се проведе в Летния театър в Бургас тази вечер. Песента по текст на Красимир Ефтимов, музика и аранжимент на Ефтим Чакъров впечатли най-много журито. Наградата статуетка и чек за 4500 лева на победителите връчи композиторът Стефан Диомов.

Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха безапелационно и гласовете от онлайн гласуването, което им отреди категорично първото място в тази класация. Песента "Не те забравям" грабна и още един приз - награда за текст.  

Второто място бе отсъдено за Владо Димов и песента му "Звездите в нас". Аранжиментът е на Светослав Лобошки; текстът на Емилиана Стоименова. Наградата бе връчена от певицата Тони Димитрова.

Третото място е за Дишо и Иван с песента "Преди много луни". Наградата връчи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Дишо и Иван спечелиха и наградата на публиката. Призът връчи заместник-кметът на Община Бургас Дияна Саватева. Те спечелиха и наградата в памет на барда Пламен Ставрев. 

На сцената на Летния театър бяха изпълнени дванайсет песни финалисти, допуснати до конкурса след избора на селекционна комисия. Сред песните, които се състезаваха бяха и "Животът продължава", "Истинска любов", "Както в холивудски филм", "Крадецът на праскови", "Моят ден", "Остров "Лято", Рокендрол стар - група "Фанданго", "Ще те обичам".

Веднага след изпълнението на 12-те песни финалисти в конкурса, Веселин Маринов представи близо половинчасов музикален рецитал. Той бе и част от журито, което класира песните в конкурсната част. Традиционно то е съставено от доказани професионалисти в различни области. Тази година в журито бяха Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, певицата Тони Димитрова, писателят Ваньо Вълчев, Диана Саватева – заместник-кмет с ресор "Култура, туризъм и спорт" в Община Бургас, Петър Алексиев – композитор и носител на първа награда на "Бургас и морето" през 2021 г.

Водещ на конкурса бе актрисата Здрава Каменова. 

Националният конкурс за забавна песен "Бургас и морето" е организиран за първи път през 1973 г. под името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" от оркестър Бургас в летния театър на града. След 13 издания за кратко той престава да съществува. Възстановен е през 1996 г. с името "Бургас и морето" от група "Горещ пясък" и оттогава се провежда всяка година.

Конкурсът е наследил традициите на "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", дал старт на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал емблематични български забавни песни.

Днес конкурсът създава и разпространява български песни, развива творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети, изпълнители и развива българската музикална култура. Събитието се провежда всяка година под патронажа на кмета на Община Бургас.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини