Зеленски: Amnesty International опитва да амнистира терористична държава

резидентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерно обръщение разкритикува доклада на международната правозащитна организация Amnesty International ("Амнести интернешънъл"), в който се посочва, че украинските военни са се установявали в жилищни райони и сгради на училища и болници и по този начин нарушават международното хуманитарно право и законите на войната.

"Днес видяхме доклад на Amnesty International, който, за съжаление, се опитва да амнистира една терористична държава и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата. Няма и не може да има, дори хипотетично, условие, при което всеки руски удар срещу Украйна да стане оправдан", заяви Зеленски.

"Агресията срещу държавата ни не е провокирана от нищо, тя е грабителска и откровено терористична. И ако някой направи репортаж, в който жертвата и агресорът изглеждат донякъде еднакви, ако се анализират някакви данни за жертвата, а се игнорира какво е правил агресорът в този момент, то това не може да се толерира... Окупаторите многократно умишлено обстрелваха с артилерия и минохвъргачки опашки от хора за вода, евакуационни автобуси, спирки на градския транспорт. Руската армия не се спря пред ударите дори по паметниците на жертвите на Холокоста, по гробищата... По лагера за военнопленници в Оленовка. И по някаква причина няма доклади за това. Това е такава неморална избирателност.

Всеки, който амнистира Русия и изкуствено създава такъв информационен контекст, че някои терористични удари са уж оправдани или уж разбираеми, не може да не осъзнава, че това помага на терористите. И ако такива манипулативни доклади, тогава вие споделяте отговорността за смъртта на хора с тях", допълни президентът.

Той припомни, че от началото на войната почти 200 религиозни сгради, около 900 медицински институции и повече от 2200 учебни заведения са били повредени или унищожени в резултат на руските удари в Украйна.

От кабинета на Зеленски заявиха, че единствено руската армия заплашва живота на украинците, а изявленията на Amnesty International не са нищо повече от участие в дискредитиращата Русия кампания срещу Украйна.

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че е възмутен от изявлението на Amnesty International и го смята за несправедливо.

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк, коментирайки доклада на Amnesty International, каза, че Украйна се придържа към всички закони за водене на война и международното хуманитарно право, докато Русия "игнорира всякакви правила и закони".

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр подчерта, че украинските военни укрепват и защитават градове и села. "Докато чакаме руския враг на полето, както някои ни съветват, руснаците ще окупират всичките ни къщи", каза тя.

Украинският офис на Amnesty International отговори, че не е участвал в изготвянето на доклада.

Ръководителят на международната организация Агнес Каламар отвърна, че критиките "няма да отслабят безпристрастността" на Amnesty International и "няма да променят фактите".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников смята, че материалите на Amnesty International показват "загуба на адекватност" в организацията.

"Всякакви опити да се постави под съмнение правото на украинците да се противопоставят на геноцида, да защитават семействата и домовете си, да защитават живота си и живота на децата си, да се противопоставят на действията на Русия като терористична държава, е извращение, независимо какво правни конструкции би било прикрито.

Украйна е правова държава. Изчерпателно анализираме и даваме оценка, включително и правна, на събитията във войната, както изискват нашите задължения. Но ние няма да позволим нашата армия, нашите защитници да бъдат хулени. Казвам го като юрист".

Резников подчерта, че единствената причина, поради която стотици хиляди украинци са все още живи и имат собствен дом, са самоотвержените героични действия на украинските сили за отбрана.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини