Мисията на МААЕ пристигна в Запорожката АЕЦ

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна за инспекция на Запорожката АЕЦ, съобщават правителствени руски медии.

Украинският Енергоатом  потърди, че мисията е пристигнала в атомната електроцентрала.

Мисията на МААЕ ще оцени физическите щети, нанесени на станцията, ще определи работоспособността на системите за сигурност и сигурността  съхранение на радиоактивни материали. Екипът от 14 международни експерти ще оцени и условията на работа на персонала и да предприеме спешни мерки за осигуряване безопасността на централата.

Групата експертите, начело с директора на ММАЕ Рафаел Гроси потегли от Киев в сряда сутринта.

Днес централата отново беше обстрелвана и пети блок - единият от двата работещи, бе изключен след като се задейства аварийната защита.

От "Енергоатом" съобщиха, че "енергоблок №6 продължава да работи в енергийната система на Украйна" и доставя електроенергия за собствените нужди на централата.

Русия съобщи също за обстрела, като го оправда с десант на военни на Украйна в близост до Запорожката АЕЦ и опит да я превземат. Руските въоръжени сили са предприели мерки за унищожаване на противника, включително с помощта на авиация.

Запорожката АЕЦ е под контрола на руските военни от началото на март. Според "Енергоатом" руските военни са разположили военна техника в централата. Това се потвърждава и от персонала, работещ там, според BBC.

През последния месец станцията редовно е обект на обстрел, в който украинската и руската страна се обвиняват взаимно. До момента Русия отказва да преговаря за демилитаризирана зона около централата.

Тази сутрин в Енергодар - градът сателит на Запорожката АЕЦ, група руски бойни вертолети обстрелваше с часове жилищни квартали, съобщи украинското разузнаване.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини