Герой от доклада на ДАНС атакува ДАНС

За по-малко от час при гостуването си в "На 4 очи" на "Нова тв" представящият се за консултант* Стефан Гамизов, нахвърля разнообразни обвинения и недоказани твърдения за бившите и настоящите управляващи. Гамизов атакува ДАНС и смисъла от съществуването на службата, настоящият й шеф Цветелин Йовчев, бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков и вътрешния министър Цветан Цветанов.

В неделя вечер Гамизов обяви, че докладът на ДАНС от 8 октомври 2008г., за който премиерът Борисов съобщи в събота, "се занимава" с него и с Алексей Петров, защото той се опитвал да пречи на енергийната мафия, а Петров - на амфетаминовата мафия. Гамизов твърдеше, че не е чел доклада, но знаел какво пише в него, защото всеки го е чел.

Той обясни на водещата Цветанка Ризова, че на втората година от мандата си Сергей Станишев му поискал помощ за борбата с корупцията. И след това се родил "един много таен проект на 4 очи" между него и Петко Сертов (бившият шеф на ДАНС - бел.ред). Гамизов го нарече "проектът Нула" и каза, че целта му била "в едно ъгълче на ДАНС да се създава здраво място". Това не било проект на хартия, а за да се създаде "magic pills" за България (по определението на Гамизов) той трябвало да бъде изнесен да се работи много далече извън страната и Европа и това било причина и службите да го следят. Впоследствие Петко Сертов не издържал, започнал теч на информация и така се появил доклада, в който за Гамизов имало десетина страници.

Той хвърли обвинение, че имало и засечен разговор между шеф на ДАНС и Таки (вероятно се има предвид Христофорос Аманатидис-Таки, който от края на миналата година е в неизвестност - бел.ред.), които уговаряли физическото отстраняване на Гамизов. За това били разговаряли дори Петко Сертов и главният прокурор преди 4 месеца, каза Гамизов в студиото на "Нова тв". Не стана ясно защо във времето той не е сезирал никой от органите.

Гамизов обяви още, че щял да внесе иск във вторник или в сряда в Софийския районен съд да отстранят сегашните шефове на ДАНС, но после допълни, че щял да изчака да върнат Драшков на постта му (на 16 октомври ВАС отмени решението на МС за освобождаването на Драшков като зам.-председател на агенцията - бел.ред.).

Най-сериозно консултантът атакува вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов с обяснението, че докато Цветанов е вътрешен министър, няма да има борба с корупцията. И дори каза на водещата: "Не мислите ли, че те са скарани вече" по повод отношенията между премиера Бойко Борисов и заместника му. Гамизов спомена и за таен сценарий за предсрочни избори през пролетта на 2010г.

Гостуването на Гамизов беше обявено в петък, а в хода на разговора водещата се опита да обясни, че го е поканила, защото той подкрепял Станишев, но се оказало че явно вече не е така. Официално в сайта на "Нова тв" беше съобщено, че гостът ще говори за "енергетиката или тайните уговорки на властта, националната сигурност или тайните на пазителите на тайни...".

Включването на Гамизов можеше да остане незабелязано, ако не се появи на фона на новия скандал около пореден доклад на ДАНС. След като в петък другият засегнат в документа го занесъл на Бойко Борисов, в събота премиерът даде извънредна пресконференция, за да съобщи за този доклад и това отприщи вълна от коментари, версии, атаки и контраатаки. Името на Гамизов обаче досега не беше споменавано, а той сам го вкара в новия скандал.

* Преди Гамизов се представяше като енергиен консултант, а сега каза че от 6 години вече не е такъв, а се занимава с корупцията в корпоративния свят

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини