Нулевото ДДС на хляба дава ли ефект, коментират производители и синдикати

Нулевото ДДС на хляба дава ефект - цената е по-ниска с 20% и тя ще остане такава до 31 юли 2023, когато изтича срокът на тази мярка. Това заяви в "Денят започва" Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България. Тя изрази очакване, че мярката ще остане и след този срок.

" Не вярвам да има правителство, което да повиши цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, защото е изключително социална.", каза Кукушева.

Цената на хляба ще следва тренда на покачване на транспортните разходи, но никога няма да достигне стойностите, на които се продаваше с ДДС, увери тя. Кукушева призова субсидиите за тока да останат в сила и след края на 2022. В противен случай тя прогнозира шоково поскъпване на цената на живота.

Според КНСБ обаче хлябът е поевтинял далеч по-малко от очакваното

Цената на хляба е спаднала с между 1% и 11%, а тази на брашното - с между 8% и 11% спрямо края на юни. Това показват резултатите от второто експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ след въвеждането на нулева ставка върху ДДС за двете стоки в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на юли.

Според синдиката с въвеждането на нулевата ставка се е очаквало по-значимо намаление при цената на хляба или поне такива са били политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и очакванията на потребителите.

Според разчетите на КНСБ, намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този етап изследването показва, че намалението е едва 30 ст.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини