Старозагорският митрополит награди Митрофанова

В бюлетината с участниците в изборите са изписани цели 28 партии и коалиции. На пръв поглед - голям избор. Проверка на Свободна Европа обаче показа, че повече от половината от тях говорят с езика на Кремъл.

Старозагорският митрополит награди с плакет посланичката на Русия Елеонора Митрофанова по случай 120 години от освещаването на църквата “Рождество Христово” в Шипка, отбелязва Свободна Европа.

Днес също така е ден, в който светът гадае и премисля различни сценарии за следващите действия на Русия, какво би станало, ако Путин все пак реши да използва ядрено оръжие. Ден, в който Кремъл извършва частична мобилизация, за да прати още млади мъже (православни или не) да убиват или да умрат в Украйна. Ето в такъв ден идва църковният прочит на руско-турската война и православните ценности на руските имперски войници, "независимо от обстоятелствата, които ни съпътстват в съвременния ни делник".

В словото си митрополит Киприан подчертава, че храм-паметникът „Рождество Христово“ олицетворява победата на православната Христова любов.

„Бесилки, мъчение и клане са средствата, които поробителят използва, за да унищожи вярата на народа ни и с това да претопи българското самосъзнание и достойнство. Със словата „Свобода или смърт“ хиляди наши единородни братя и сестри приемат насилствена смърт, за да предадат напред на поколенията живеца на спасителната ни вяра. Колко мъка е трябвало да изтърпят българските майки, когато са ги разделяли от чадата им, за да ги направят еничари, или са ги убивали пред очите им. Колко ли изстрадали майки са видели посичането на децата им, в окървавено от мъка сърце и уморени от сълзи очи, но не са предали вярата си, защото народът ни има достойнство и съхранен православен дух. Именно тези мъки и стоицизъм проявен от предците ни, привличат състраданието на православните руси, с чиято помощ идва свободата, изпълнявайки на дело думите казани от Спасителя ни „Никой няма по-голяма любов, от тази да положи душата за своите приятели“ /Йоан 15:13/. 

В края на службата, по решение на Епархийския съвет на Старозагорска св. митрополия,  с орден Св. ап. Карп I-ва степен за особени  заслуги към Старозагорска епархия и по повод годишнината са отличени: президентът на Република България Румен Радев /ще получи отличието при следващо посещение/, Н. В. Симеон Сакскобурготски /отличието получи ставрофорен иконом Николай Георгиев / и проф. Мария Нейкова, понастоящем областен управител на област Бургас.

Сред наградените с плакет и грамота за участие в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ са представителят на Руската православна църква в България архимандрит Вассиан Змеев, посланикът на Руската федерация Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, президентът на Република България в периода 2002-2012 година Георги Първанов и политикът Румен Петков.

Митрополит Киприан изказа благодарността си и на г-н Бойко Борисов – министър председател на Република България в периода 2009-2021 година, за отделените средства за възстановяването на 53-метровата камбанария и огромния семинарски корпус на манастира, в който днес живеят монаси и поклонници

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини