Асен Василев: Най-добрият измерител, че преходът у нас е свършил е, когато българите в България не искат да емигрират

    Истински лидерски дебат между двете партии, около които може да се сглоби правителство, в таза предизборна кампания нямаше, смята съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и водач на кандидат-депутатската листа в Хасково Асен Василев. Причината за това е в нежеланието на лидера на едната от партиите за такъв дебат, посочи Василев, визирайки Бойко Борисов.

    Борисов го поканихме на дебат още миналата година, сега пак го поканихме, но такъв не се състоя. Доста е безотговорно да нямаме истински дебат за бъдещето на България, коментира Асен Василев при срещата си с граждани в центъра на родния си град-Хасково.

    Според Василев, основният дебат е за краткосрочното бъдеще -за това как хората да преминат по-спокойно през идващата зимата, как да се задържат цените на тока, на газа, на дървата за огрев в поносими стойности, как да се вдигнат заплатите и пенсиите. Той коментира, че заложеното в икономическата програма на „Продължаваме промяната“ е много по-социално, с повече средства за образование, здравеопазване, пенсии, детски градини, а това се явява проблем за ГЕРБ в предизборната надпревара. От ГЕРБ искат да вървим обратно към постна пица и нулев дефицит, защото за тях това е по-важното, допълни Василев.

    Другото нещо, което е важно за дебатиране, е по какъв начин искаме да изчистим държавата от тази феодализация и корупция, и страха, който особено в по-малките населени места го има, където хора са заплашени, само защото излизат на площада да се здрависат с някого, посочи Василев. И добави, че друга изключително важна тема на дебата е дали искаме да продължим да се въртим в кръг в прехода, в който Българи се намира вече повече от 30 години, или искаме да си подредим държавата, така че да се върви към по-голям икономически растеж и намаляване неравенствата между бедни и богати.

    Асен Василев коментира, че в момента най-богатите хора у нас, които са един процент, получават толкова доходи, колкото най-бедните, който съставляват 40 % от населението.

    „Това е най-високото ниво на неравенство в ЕС и по времето на ГЕРБ се е увеличило“, каза бившият финансов министър и припомни, че драстичната разлика се е получила чрез еврофондовете, през които няколко души са станали "безмерно богати", докато по-голямата част от българските граждани са усещали кризата доста по-остро заради ниските си доходи.

    „ Най-добрият измерител на това, че преходът у нас е свършил, е когато българите в България не искат да емигрират, а искат да си устроят живота тук завинаги, и когато българите в чужбина се замислят да се върнат в страната. Това означава, че сме си оправили училищата, болниците, има достатъчно добра работа с достатъчно добри доходи за хората, има инвестиции, няма рекет за фирмите.

    Относно предизвикателствата пред наближаващата зима, Василев коментира, че тя няма да бъде лека, но призовава да не се всяват допълнителни страхове и да се нажежава обстановката.

    Той е категоричен, че електроенергия ще има, защото тя си е българска. Преборихме се българската енергетика да продължи да работи с български ресурси, да си запазим въглищните централи. В момента около 40% от доставките на газ са подсигурени. Газ има на световните пазари. Въпросът е на каква цена и с какви компенсации, ще се поеме от бюджета, за да е поносима тя за домакинствата и за индустриалните потребители, коментира той. По темата с газа обаче Василев е категоричен, че отказването на танкерите от страна на служебното правителство, е било безотговорно.

    По мнението му, при сформирането на новото правителство трябва да се продължи със социалната програма, за да продължи и повишението на заплатите и пенсиите, но всичко това изисква работа и стабилно правителство.

    Стабилно правителство, според него, ще може да се оформи около "Продължаваме промяната", "Демократична  България" и БСП. Асен Василев категорично подчерта, че най-важен трябва да бъде българският национален интерес. България е минала през две национални катастрофи, защото е следвала приятелите си, а не интересите си, каза той, цитирайки английската фраза че „Англия няма приятели, а има интереси“.

    По темата с конфликта в Украйна, Василев беше категоричен, че е абсолютно недопустимо да се говори за ядрени заплаха в Европа и България трябва да изрази остра позиция срещу това някой да заплашва с употреба на ядрени оръжия в Европа.

    Той е на мнение, че страната ни трябва да бъде подготвена за т.нар. „най-черен сценарий“, но без да се всява страх и паника в населението.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини