ВМРО-ДПМНЕ предлага закон за забрана на българските сдружения

Предложението за изменение на Закона за сдруженията и фондациите влезе в дневния ред на днешното заседание на парламента на Република Северна Македония и ще се гледа по съкратена процедура, става ясно от публикувания на страницата на Собранието дневен ред. 

Предложените промени са внесени от опозицията. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че опозицията е готова за дискусия по направеното от тях предложение. 

„До сега не съм чул нито един коментар от СДСМ и правителството по текста на закона, готови сме да разговаряме, но същността е, че трябва да попречим на това, което се случва - формиране на сдружения с цел асимилация и промотиране на фашизма и нацизма, който македонските граждани победиха пред Втората световна война, и тук преди всичко имам предвид българския фашистки окупатор”, заяви Мицкоски.

„Предлагаме закон, който ще попречи спорни имена да бъдат имена на сдружения на македонски граждани и да се злоупотребява с правото на гражданите да се сдружават. Това ще се отнася и за вече регистрираните сдружения", каза зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски. 

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че промени в Закона за сдруженията и фондациите подготвя и министерството на правосъдието, като неговата препоръка е за основа на новата законова регулация да бъде взето законодателството на Германия.

За промени в Закона за сдруженията и фондациите заговори президентът Стево Пендаровски още след откриването на центъра на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля, а два дни преди откриването на клуба на сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид бе създадена специална консултативна комисия, която да дава становище за имената на сдруженията и фондациите, която ще действа до приемането на поправки в Закона. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини