Служебното правителство няма да внася проектобюджет за 2023 г.

Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки вариантите, които направи. Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година.

За момента не е ясно за какъв период от време през 2023 ще действа бюджетът за 2022. Подобна мярка беше предприета и в края на миналата година и бюджетът за 2021 година беше актуален до март 2022 година. А тазгодишният бюджет действа от 1 април.

Бившият финансов министър от кабинета на Кирил Петков - Асен Василев упрекна своя служебен наследник на поста Росица Велкова, че служебният кабинет няма намерение да внесе бюджет за 2023 г.

В отговор депутатът Цончо Ганев от „Възраждане” го призова: „Не се крийте, г-н Василев, зад гърба на една жена” и обясни, че служебното правителство не може да поеме отговорността за финансовата политика след своето закриване. 

Депутатът от ДПС Йордан Цонев също отговори на думите на Асен Василев като заяви, че ако няма мнозинство, внасянето на бюджет и приемането му е изпълнено с финансов и икономически волунтаризъм.

„Ще има политизиране, надцакване в разходи и обвинения. Бюджетът има смисъл към 31 декември. През всичкото останало време е преливник на приходи и разходи”, каза Цонев.

По думите му страната има нужда от трезв анализ къде се намираме. „Да отчетем максимума, който може да направим и да не вкарваме повече от излишното в дълговата криза”, каза Цонев и припомни обсъждането още от приемането на Валутния борд. 

Нинова: Трябва да има нов бюджет за 2023 г.

"Когато президентът реши, ние сме на разположение да започнем консултациите. За нас по-важно е, че това е време, необходимо да приемем бюджета. За нас е по-целесъобразно да има нов бюджет за 2023 г. ", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова подчерта, че за левицата най-важно е да се приемат социалните мерки в бюджета и ще използват това време да търсят съгласие за социална програма в бюджет 2023. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини