Земетресение с магнитуд 5,6 във Вранча, усетено и у нас

    По предварителни данни на Националния сеизмологичен център към НИГГГ-БАН земният трус е с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер, отново отбелязват сеизмолозите. И съобщават, че земетресението е усетено на територията на Централна и Североизточна България - в Русе, Шумен, Велико Търново и Плевен.

    Сеизмичната зона Вранча е известна със своята активност и със земетресения на по-голяма дълбочина, информират сеизмолозите от НИГГГ-БАН.

    Тази сутрин в Румъния бе регистрирано най-силното земетресение за последните две години, съобщават местните медии. До момента няма данни за пострадали или разрушения от труса.

    Европейско-средиземноморският сеизмологичен център съобщи, че в 6:50 ч. румънско (и българско) време в сеизмичния район Вранча, окръг Бузъу, в Румъния е регистриран трус с магнитуд 5,2 на дълбочина от 140 км.

    Малко по-късно Националният институт по геофизика в Румъния ревизира магнитуда на земетресението от 5,2 на 5,4, а дълбочината – от 140 км на 148,8 км, предаде агенция Аджерпрес.

    След автоматичното регистриране на земетресението Националният институт по геофизика ще направи и ръчно ревизиране на магнитуда и дълбочината, което ще покаже с точност тези параметри, посочва агенцията.

    Директорът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску заяви за телевизия Диджи 24, че днешното земетресение е най-силното в Румъния за последните две години и го определи като „нормално“ за Вранча. По думите му не се очакват вторични трусове.

    „Обикновено на няколко години става земетресение с магнитуд между 5 и 6 във въпросната зона“, заяви Константин Йонеску пред Диджи 24 и допълни, че това е нормално.

    Столицата Букурещ се намира на 122 км южно от епицентъра на земетресението. Най-близките градове до епицентъра са Брашов (73 км), Плоещ (72 км), Браила (117 км), Галац (120 км).

    Националният институт по геофизика припомня, че миналата година най-силният трус в Румъния бе с магнитуд 4,7 по Рихтер и бе регистриран на 26 май.

    За тази година досега най-силното земетресение в Румъния бе регистрирано на 16 януари с магнитуд 4,4.

    На 31 януари 2020 г. във Вранча бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер, а последното силно земетресение – с магнитуд 5,8 по Рихтер, е станало през октомври 2018 г., сочат още данните на Националния институт по геофизика.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини