Рекордно близка спяща черна дупка зачуди учените

Международна група астрономи определи коя е най-близката черна дупка до Земята. И около нея се движи звезда, подобна на нашето Слънце. За първи път такава двойна система е открита в нашата галактика. Обектът, известен като Gaia BH1, се намира на 1600 светлинни години и има маса около 10 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Черни дупки като тази са известни като черни дупки със звездна маса. Техните маси са най-много 100 пъти по-големи от нашето Слънце и са създадени при катастрофални експлозии на свръхнови. Около 100 милиона от тези обекти би трябвало да съществуват в Млечния път, но само няколко са открити. Сред тях почти всички се хранят активно, крадат материал от своята звезда спътник и пускат голямо количество рентгенови лъчи.

Но Gaia BH1 е различна. Не краде нищо от своята звезда спътник, така че се счита за спяща. Обектът първоначално е бил забелязан от космическия кораб Gaia на Европейската космическа агенция. Gaia засне странни нередности в спътниковата звезда. Последващи наблюдения с Международната обсерватория Джемини допълват данните на движението на звездата и потвърждават, че е вероятно тя да обикаля около черна дупка.

"Вземете Слънчевата система, поставете черна дупка там, където е Слънцето, и Слънцето там, където е Земята, и ще получите тази система", казва водещият автор Карим Ел-Бадри, астрофизик в Центъра за астрофизика, Харвард и Смитсониън, и Института за астрономия "Макс Планк"

"Въпреки че има много заявени откривания на системи като тази, почти всички тези открития впоследствие бяха опровергани. Това е първото недвусмислено откриване на подобна на Слънцето звезда в широка орбита около черна дупка със звездна маса в нашата галактика."

Екипът смята това откриване за недвусмислено след години на търсене на спящи черни дупки. И докато данните изглеждат солидни, не е ясно как точно се е появила тази система. Двойната система би трябвало да се е състояла от масивна звезда около 20 пъти по-голяма от нашето Слънце и  подобен на Слънцето спътник в орбита около нея, който все още можем да наблюдаваме.

Тази масивна звезда щеше да еволюира в супер червена гигантска звезда за милиони години. Външният слой на тази звезда би погълнал нейния спътник преди съдбовния колапс и последвалата експлозия на свръхновата. Как спътникът е оцелял през всичко това е мистерия, което предполага, че може да нямаме пълно разбиране за това как се формират и развиват двоичните системи на черните дупки.

"Интересно е, че тази система не се побира лесно от стандартните модели на двоична еволюция", заключава Ел-Бадри. "Това поставя много въпроси за това как се е формирала тази двоична система, както и колко от тези спящи черни дупки има там."

Работата е публикувана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини