Преживяването на ръба на смъртта - голямо проучване на оцелели след реанимация

Неизбежността на смъртта причинява на нас, смъртните, голяма доза безпокойство, но ново изследване, включващо хора, които са се върнали от ръба, разкрива, че преживяването може да е по-малко тревожно, отколкото много от нас си мислят. След интервюиране на пациенти, които са били подложени на кардиопулмонална реанимация (CPR) след сърдечен арест, изследователите установиха, че един от всеки петима е имал ясни преживявания на смъртта, пише IFL Science..

Проучването включва 567 души, чиито сърца са спрели да бият, докато са били в болница, преди лекарите да извършат спешната процедура, за да предотвратят смъртта им. По-малко от 10% са се възстановили достатъчно, за да бъдат изписани от болницата, но онези, които са преживели изпитанието, съобщават за чувство за отделяне от тялото си и че са наблюдавали събитията без болка или дистрес.

Други казват, че са успели да прегледат и оценят живота си, докато са били очевидно в безсъзнание, в съответствие се със старото клише, че животът ни преминава пред очите ни, докато умираме.

Вместо да разчитат само на свидетелствата на почти починали, обаче, изследователите анализирали и моделите на активност на мозъчните вълни на пациентите, докато са били подложени на реанимация. По този начин те открили пикове на активност, включително гама, делта, тета, алфа и бета вълни, всички от които обикновено възникват по време на съзнателни процеси. Учудващо е, че тези изблици на активност присъстват до един час след реанимацията, въпреки липсата на признаци на живот от пациентите през този период.

"Тези припомнени преживявания и промени в мозъчните вълни може да са първите признаци на така нареченото преживяване близо до смъртта и ние ги уловихме за първи път в голямо проучване", каза авторът на изследването Сам Парния в изявление.

"Нашите резултати предлагат доказателство, че докато са на ръба на смъртта и в кома, хората преминават през уникално вътрешно съзнателно преживяване, включително осъзнаване без страдание."

Данните са събрани като част от клиничното изпитване AWARE II (AWAreness during REsuscitation) и са продължение на първото проучване AWARE, което беше публикувано през 2014 г. По време на този по-ранен кръг от изследвания авторите интервюираха 101 оцелели от CPR, 46% от които казаха, че могат да си спомнят преживяването.

Тези спомени включват седем основни когнитивни теми, сред които виждане на ярка светлина, усещане за deja-vu, припомняне на събития от живота и среща с членове на семейството. Някои оцелели казаха, че са видели животни или растения, докато други разказаха, че са се страхували или са преживели насилие или преследване по време на краткото си оттегляне от живота.

През 2019 г. изследователите представиха констатациите от още един кръг от интервюта. Сравняването на преживяванията на интервюираните с регистъра на оцелелите от сърдечен арест разкри, че 95% от реанимираните, които съобщават за спомени за това, са изпитали чувство на радост и мир, 86% са видели светлина и 54% са прегледали основните си житейски събития. След като са били върнати от ръба на вечната бездна, 95% са казали, че събитието ги е трансформирало по положителен начин.

Коментирайки последните открития, Парния обясни, че "тези ясни преживявания не могат да се считат за трик на разстроен или умиращ мозък, а по-скоро за уникално човешко преживяване, което се появява на ръба на смъртта". Според изследователите мозъкът може да претърпи процес, наречен дезинхибиране, докато умираме, което води до поток от активност, който осигурява достъп до най-дълбоките слоеве на съзнанието.

Точно защо това се случва е трудно да се каже, въпреки че Парния настоява, че феноменът повдига някои "интригуващи въпроси за човешкото съзнание, дори при смъртта".

Проучването е представено на Научните сесии на Американската сърдечна асоциация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини