Всички в НС откликнаха за бюджета и доходите

"Демократична България" е отворена за разговори за бюджет в експертни групи. Това каза в парламента съпредседателят Христо Иванов по повод поканата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Съдебната реформа, прозрачността на прокуратурата са условията на ДБ.

От думите му стана ясно, че парламентарната им група няма да подкрепи първия мандат, а вторият и третият мандат са хипотези. "Демократична България" смята за възможна формула за втори мандат "ПП плюс ДБ". "Продължаваме промяната" ще трябва обаче да формулират условията и параметрите, а ние тогава ще преценяваме, каза Иванов. На въпрос дали са били търсени за такъв разговор Иванов каза, "че поддържат комуникация".

Ако "Възраждане" получи покана за разговори в експертните групи, които ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се разбраха да създадат по сектори и политики - ще отидат. Това каза в парламента лидерът Костадин Костадинов. Условията на парламентарната група на Костадин Костадинов за подкрепа за мандат остават референдум за членство на България в Еврозоната, да не се купуват изтребители от САЩ, да не даваме военна подкрепа за Украйна и предоговаряне на членството ни в ЕС. Пред Румен Радев на консултациите за съставяне на правителство, които са утре, "Възраждане" ще поставят въпроса за искания от тях референдум.

"Български възход" също ще участва в диалог с парламентарните групи по експертни теми, добави Стефан Янев. Официално не е обсъждано да подкрепим трети мандат, това е медийна спекулация. Чакаме да видим какво ще се случи с първия и втория мандат, не сме участвали в разговори, коментира Янев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че "трябва минимум съгласие за приемане на бюджета с цел пенсии, доходи и т.н."

Утре социалистите са уговорили среща с ПП по тема бюджет, в четвъртък ще е срещата с ГЕРБ, а след това и с останалите групи. "Има Закон за бюджета, внесен от служебния кабинет, приемайки го, ще имаме срок за предложения", поясни тя. БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС, за третия мандат - ще се чака решението на президента.

Припомняме, че служебното правителство обяви, че възнамерява да внесе удължителен бюджет за следващата година, с което на практика не се съгласи нито една партия, които заявиха, че най-малкото ще внесат корекции. Като цяло партиите в 48-то Народно събрание настояват за приемане на реален бюджет. Срещи на всички партии от парламента за Бюджет 2023 бе предложена и от страна на БСП, която изложи вижданията си, а лидерът Корнелия Нинова се закани бюджетът на МФ да излезе от Народното събрание различен. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини