Турция потресена заради убития български граничар, затяга контрола по границата

На турско-българската граница незабавно са изпратени допълнителни екипи, с които е осигурено засилено присъствие заради инцидента, довел до смъртта на български граничен полицай. За това информираха от посолството на Турция у нас, съобщава bTV.

Те допълват, че силите за сигурност са мобилизирани с цел незабавното откриване на извършителите и изясняване на инцидента.

По този повод изказваме нашите искрени съболезнования на българския народ и служителите на МВР, посочва се в позицията на посолството.

Инцидентът на границата с България дълбоко ни потресе, написа в Туитър по-рано днес турският външен министър Сюлейман Сойлу.

"С прискърбие разбрах, че на българската граница до Одрин, окръг Лалепаша, един български полицай е загубил живота си. Проведох разговор с Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи на България, на който предадох моите съболезнования. Единодушно взехме решение да работим съвместно по случая, за да се изясни всичко по нещастния инцидент", посочи той.

България предлага създаването на съвместна комисия с Турция, която да изясни обстоятелствата около инцидента на българо-турската граница, при който загина български граничен полицай. Това каза заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на извънредна среща с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок днес, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството.

Късно снощи от МВР съобщиха за убит полицай до границата с Турция. Инцидентът е станал около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент. В резултат на произведените изстрели служителят на Гранична полиция е починал на място, а служителят от Министерството на отбраната е успял да се оттегли от мястото, като не е пострадал. 

От МВнР информират, че по време на днешната извънредна среща заместник-министър Коджабашев е поставил пред турския посланик въпроса за очаквано пълно съдействие от страна на Турция за изясняване на обстоятелствата около инцидента. Също така заместник-министърът е призовал турските власти да изпълняват задълженията си при опазване сигурността на границата между двете държави.

От МВнР съобщават още, че в хода на разговора от българска страна е отчетено досегашното ниво на сътрудничество между двете страни, както и че България очаква турската страна да положи допълнителни усилия за повишаване на сигурността по общата ни граница.

От своя страна посланик Секизкьок изказа съболезнования и потвърди готовността на властите в Турция да си сътрудничат с българските институции. Тя увери, че вече са взети всички необходими мерки за разкриването на извършителите на престъплението, както и за укрепването сигурността на общата ни граница, пишат още от МВнР

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини