Матей и Тренто на финал в Доха

Звездата на българския национален отбор по волейбол Матей Казийски и европейския клубен шампион Трентино БетКлик (Тренто) се класираха на финала на световното клубно първенство в Доха, след като победиха категорично шампиона на Иран и Азия - Паякан (Техеран), с 3:0 (25:18, 25:22, 25:19) във втория полуфинал, игран в зала "Еспайър" в катарската столица, предаде sportal.bg.

След равностойното начало волейболистите на Тренто дръпнаха с 6:4 след грешка в атака на Можтаба Шабан и контраатака на Матей Казийски, но Паякан веднага изравниха при 6:6 след две грешки на европейските шампиони.

Първото техническо прекъсване дойде при минимална преднина за момчетата на Радостин Стойчев - 8:7 след атака на Казийски. Иранците веднага обърнаха резултата в своя полза при 10:8 след две мощни атаки на звездата си Мохамад Казем и аут на кубинеца Османи Хуанторена. Играта продължи точка за точка до 13:11, след което трентинци изравниха при 13:13 след сервис в аут на Хешам Бехшаши и единична блокада на Казийски срещу Казем и дори поведоха с 14:13 след атака на българина, което принуди иранският наставник Алиреза М оамери да вземе тайм-аут.

Въпреки това втората техническа пауза дойде при 16:13 за "жълто-сините" след две поредни мощни атаки на бразилеца Леандро Висото и Матей Казийски. Разликата набъбна на 20:14 след блок-аут на Казийски, бърза атака през центъра на Емануеле Бирарели и блокада на Андреа Сала и второ прекъсване за Паякан. Двата отбора продължиха да играят равностойно и БГ Тренто спокойно спечелигейма с 25:18 след блок-аут на Висото и ас на Казийски.

Втората част тръгна добре за Казийски и компания, които бързо поведоха с 4:2 след две технични отигравания на Леандро Висото, но шампионите на Иран изравниха при 5:5 след атака и ас на Мохамад Казем. Последва ново равенство при 6:6, след което техническата пауза дойде при 8:6 за Тренто след поредна атака на Висото и аут на Араш Камалванд. Иранците достигнаха отново до равенство при 9:9 след атака на Камалванд и ас на разпределителя Амир Хосейни. Играта продължи точка за точка, но все пак волейболистите на Паякан поведоха с 12:11 след блокада на Мохамад Казем срещу Казийски, което накара Радо Стойчев да поиска тайм-аут.

Това явно даде резултат и трентинците обърнаха до 14:12 в своя полза след атаки на Висото и Казийски и грешка на иранците. Въпреки прекъсването, което поиска иранският наставник Алиреза Моамери Тренто увеличи преднината си до 16:12 след единична блокада срещу влезлия като резерва Рахман Давуди и блок-аут на Казийски. Постепенно Паякан стопи изоставането си на 18:19 след грешка на Тренто и блокади на Араш Камалванд и Хешам Бехшаши,  което накара Стойчев да вземе второ прекъсване. Италианците веднага си върнаха преднината при 21:18 след поредна атака на Висото и аут на Камалванд. В крайна сметка "жълто-сините" безпроблемно затвориха гейма при 25:22 след блокада на Емануеле Бирарели и поведоха с 2:0.

Италианците поведоха в началото на третия гейм с 4:2 след атака и блокада на Матей Казийски, но Паякан веднага изравни при 4:4 след атака-пайп на Араш Камалванд.

Първата техническа пауза дойде при минимална преднина за Тренто - 8:7 след пусната топка на кубинеца Османи Хуанторена. Разликата набъбна на 10:7 след ас на Емануеле Бирарели и атака в аут на Мохамад Ераги и тайм-аут за Алиреза Моамери и Паякан. Независимо от това предимството на възпитаниците на Радо Стойчев нарастна на 12:7 след успешни атаки на Андреа Сала и Хуанторена. Двата отбора продължиха да играят равностойно и второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за трентинци след сервис в аут на Мохамад Ераги. Разликата се запази до 22:18, след което Казийски и компания спокойно спечелиха гейма при 25:19 след атака на Висото и блок-аут на Казийски, а с това и полуфинала с 3:0.

Звездата на България и капитан на Тренто Матей Казийски изигра поредния си отличен мач за "жълто-сините" и отново стана най-резултатен с 20 точки (4 блокa, 1 ас, 54% ефективност в атака и 67% перфектно посрещане), а бразилският национал Леандро Висото добави 19 точки (63% ефективност в атака) за успеха. Другият български национал в състава на Тренто - 19-годишният талант Цветан Соколов остана на резервната скамейка и не влезе в игра. Звездата на иранския Паякан Мохамад Казем също реализира 20 точки (1 блок, 1 ас и 44% ефективност в атака), но те се оказаха твърде недостатъчни.

Така във финалната среща БГ Тренто ще се изправи срещу полския СКРА (Белхатов), който надигра трудно в първия полуфинал руския гранд Зенит (Казан) с 3:1 гейма. 

Финалът е в неделя от 19:00 часа българско време.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини