С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20

Индонезийският президент Джоко Уидодо официално откри срещата на върха на Г-20 във вторник, като във встъпителните си думи заяви пред световните лидери, че войната в Украйна трябва да бъде прекратена.

"Ако войната не приключи, ще ни бъде трудно да продължим напред. Не трябва да разделяме света. Не трябва да позволяваме светът да се потопи в нова студена война", заяви председателят на Г-20 от Индонезия.

На индонезийския остров Бали започна двудневната среща на Г-20. Основното място е бъде курортният хотел Apurva Kempinski Bali, разположен на върха на скалата Нуса Дуа.

Срещата на върха се очаква да бъде доминирана от дискусии по въпроси като войната в Украйна и растящата световна инфлация. Лидерите ще обсъдят "актуални належащи глобални проблеми, както и икономически и здравни усилия след COVID за глобален устойчив и приобщаващ растеж", съобщиха организаторите. 

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и ЕС. На срещата ще присъстват по-специално ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, президентът на ФИФА Джани Инфантино, генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

Руският външен министър Сергей Лавров представлява Путин на срещата на Г-20 - първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари - след като Кремъл обяви, че Путин е твърде зает, за да присъства. Обстоятелствата налагат присъствието на руския президент Владимир Путин в Русия приоритетно, затова и той е взел решение да не бъде на срещата на Г-20 в Бали. Това обясни ден по-рано прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков на брифинга си пред журналисти.

Здравословното състояние на Лавров в понеделник стана обект на спекулации. Лавров е бил откаран в болница малко след пристигането си на срещата на Г-20 в Бали, съобщиха длъжностни лица в индонезийското правителство и медицински служители, пожелали анонимност. Според тях, руският първи дипломат страда от сърдечно заболяване и се лекува на остров Бали.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обаче отрече информацията, наричайки я "върха на фалшивостта".

Припомняме, че вчера се проведе дългоочакваната среща между китайския лидер Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън. Тя се случи в момент, когато отношенията между двете страни се намират на най-ниското си ниво от десетилетия заради разногласия по редица въпроси - от Тайван до търговията. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини