10 ноември - 20 години по-късно

На тази дата преди 20 години след вътрешнопартиен преврат беше свален от власт генералният секретар на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков, пише КРОСС.

На 10 ноември 1989 година пленум на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар на партията. Живков е освободен и от поста председател на Държавния съвет. На негово място е избран Петър Младенов.

Седмица след решението на Политбюро на площад "Александър Невски" в София се проведе първият митинг на опозицията. Ден преди това БКП пък организира митинг в подкрепа на промените и "преустройството". След няколко седмици на ежедневни митинги, шествия и демонстрации се стига до създаването на СДС, до свикването на кръглата маса, до отмяната на член първи от действащата тогава Конституция, който регламентира ръководната роля на БКП, до преименуването на комунистическата партия в БСП.

С насрочването на избори за Велико народно събрание се положи началото на промените в партийната и държавната система в България, а малко преди това се възстановява свободната преса.

Първият демократичен митинг на независимите дружества и клубове в България се състоя седмица след пленума на Централния комитет на Българската комунистическа партия, който свали от власт Тодор Живков. Площадът пред Храм-паметник "Св. Александър Невски" беше почернял от народ. Независимо от студа и от все още съществуващата несигурност, какво може да се случи хората бяха хиляда.

На митинга бяха издигнати лозунги, които бе недопустимо да се видят преди това:

"Гласност! Свобода, демокрация, плурализъм"; Живкова преструвка - не. Демокрация, гласност, перестройка - да; Години наред БКП - авангард на тоталитаризма в България; Номенклатура докога?; Радиото и телевизията - независими; Проблемите на БКП не са проблем на целия народ; Преустройството е в наши ръце; "Екогласност" = живот; Никога вече сталинизъм и живковизъм. Под съд узурпатора; Промяна - сега! Демокрация - днес! Гласност - веднага!; Конституция без чл. 1; Отмяна на член 1, точка 2 от Конституцията. Той гласи: "Ръководна роля в обществото и в държавата има БКП";

Член № 1 - юмрук в лицето на демокрацията.

По-късно, на 7 декември 1989 г. се създаде Съюзът на демократичните сили, който стана символ на Промяната в България. Синята идея завладя душите на милиони българи с надеждата за по-добро бъдеще на страната ни. Емоцията доминираше над трезвия реализъм. Това времето, когато Богдана Карадочева, Васил Найденов и Стефан Димитров пееха: "Господи, дай на България път, светлина, свобода" и "Всичко хубаво на този свят е синьо".

Така започна преходът в България от тоталитаризъм към демокрация, твърдят политолози и социолози. Дали това наистина е така, ще покаже историята.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини