350 държат 808 милиона в банки. Преглед на националния печат

„24 часа": Бойко "пропуснал" Първанов за Берлин

Престрелката между държавния глава и премиера от вчера се пренесе на евротепиха, след като от президентството заявиха, че правителството е отказало съгласуване с "Дондуков" 2 за това кой да присъства на тържествата за 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов са имали абсолютно еднакви покани, подписани от канцлера Ангела Меркел от името на германския президент Хорст Кьолер. Такива са получили правителствените и държавните ръководители на всяка една от поканените страни.

„Поканата е получена в администрацията до президента Първанов. Когато от президентската институция е направен опит да бъде съгласувано представителството на българската държава на това събитие с Министерския съвет, оттам са отговорили, че участието на премиера Борисов вече е потвърдено", каза прессекретарят на президента Бойка Башлиева.

 

„Труд”: Костов и Сидеров ще свалят президента

Две парламентарни партии - ДСБ и "Атака", независимо една от друга, с различни мотиви, поискаха вчера да бъде отстранен президентът Георги Първанов. Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов обяви, че те ще настояват за импийчмънт на Първанов, ако се докаже, че като председател на БСП е искал помощ от иракския диктатор Саддам Хюсеин. От "Атака" пък заявиха, че държат на отстраняването на държавния глава, защото не спазил задълженията си по конституция и бил пречка за европеизирането на България. Това е кампания за ланския сняг, реагираха от "Дондуков" 2.

 

„Труд": Режат помощите за близнаци наполовина

Помощите за близнаци ще бъдат намалени през 2010 г. наполовина - от 1200 лв. на 600 лв. за година. А парите, които сега се полагат на майките студентки - 2880 лв. до навършване на годинка на детето, ще отпаднат изобщо. Това следва от проектозакона за държавния бюджет, алармираха от сдружение "Настоящи и бъдещи майки".

По данни на здравното ведомство през м. г. са се родили 1956 близначета и тризначета. Според действащия Закон за семейните помощи майките им получават накуп за 12 месеца 2400 лв. за близнаци и 3600 - за тризнаци. Ако догодина многоплодните раждания са приблизително толкова и държавата ги ореже наполовина, ще спести около 1,48 млн. лева. Махне ли и помощите на 120-те майки студентки, икономията ще надхвърли малко над 1,5 млн. лева.

 

„Стандарт": 350 не крият милионите си

349 българи не си крият милионите. Богаташите държат парите си в банки, и то предимно в евро. Това сочи статистиката на БНБ до 30 септември 2009 г.

214 баровци имат частни сметки в евро за над 1 млн. лева. Други 117 нашенци кътат в трезори по над милион, но в родна валута. Малцина упорито държат на долара. Само 18 са влоговете над милион в щатска или друга валута. Общата сума на депозитите е над 808 млн. лв. Това означава, че всеки влог е средно по 2,3 млн. лева.

Кризата явно е увеличила спестовността на българина, защото в сравнение с юли милионерите са се увеличили с 12.

 

„Стандарт": Пълнят хазната с бира

Бирата може да ни загорчи догодина, ако кабинетът реши да пълни хазната с парите от налога върху халбите. По-висок акциз поиска вчера лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев на разговор с вицепремиера Симеон Дянков. Финансовият министър обещал да подкрепи предложенията на РЗС, увери Янев. "Разбира се, в умерени, допустими граници", посочи той. В момента акцизът на бирата у нас е 0,75 евро на хектолитър. "Той е смешен и най-нисък в сравнение с всички страни-членки на Европейския съюз", категоричен бе Янев. РЗС ще поиска акцизът на бирата да се изравни по стойност с този в другите европейски страни. Там той бил 3,90 евро на хектолитър, обясни Янев. В Испания, Гърция налогът върху пивото бил най-нисък - от порядъка на 3,75 на хектолитър. "Поне тези нива трябва да постигнем в началото", смята лидерът на РЗС. Колкото до акциза на алкохола, според Янев той щял да се вдигне също, но с малко. В момента е 1100 лева на хектолитър чист алкохол. РЗС предлага сумата да се вдигне на 1500 лева. Като пример Янев посочи, че акцизът върху етиловия алкохол в страните от ЕС варира от 562 до 5154 евро. До дни финансовото министерство щяло да уточни с колко точно ще се повиши акцизът и за двата вида алкохол..

„Монитор": Ники Василев точил пари чрез фондации

В момента протича обстойна проверка на усвоените по Оперативна програма "Административен капацитет" средства и се очертава сериозен конфликт на интереси на хора, които са участвали в управлението.

Разкритието за далаверите по програмата, за чието изпълнение до неотдавна отговаряше закритото вече ведомство на Николай Василев, направи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Така вицепремиерът даде да се разбере, че около ОПАК съвсем е започнало да намирисва.

„Монитор": Затвор за фирмаджии при смърт на работник

Затвор за шефове на фирми, които са виновни за смъртта на някой от своите работници при трудова злополука, поиска социалния министър Тотю Младенов вчера. Той призова съдебната система най-после да вкара работодател в затвора, задето застрашава живота на наетите от него хора. От това по-голяма превенция и пример за останалите няма и е време най-после нещо такова наистина да се случи, обясни Младенов. 67 сигнала до прокуратурата е подала от началото на годината Главна инспекция по труда заради рискови условия на труд. Това обяви вчера нейната шефка Румяна Михайлова.

„Монитор": 10 г. затвор грозят ексшефа на БДЖ

До 10 години зад решетките може да откара бившият шеф на БДЖ Христо Монов, ако бъде признат за виновен за сключването на неизгодна сделка. Софийска градска прокуратура вчера му повдигна обвинение за това, че на 19 ноември миналата година е ощетил държавното дружество, като е разписал закупуването на 30 спални вагона от швейцарската фирма „Арвекс" АД.

Според обвинението от това е произлязла значителна вреда за БДЖ. Щетата е в размер на 9 990 000 евро, което е разликата между продажната цена на един спален вагон - 550 000 евро, и реалната им стойност, определена с експертиза - 217 000 евро.

„Дневник": Всеки закон ще бори корупцията

Всеки закон трябва да съдържа антикорупционни мерки, за да се затворят вратичките за злоупотреби, заяви вчера министърът на правосъдието Маргарита Попова на конференция за правовата държава и корупцията. Според нея най-спешно ще бъдат променени законите за администрацията, за конфискация на престъпното имущество и за конфликта на интереси. Изменения ще има и в Административнопроцесуалния кодекс.

Законодателната работа ще се отприщи, по думите на Попова, след като бъде направен пълен анализ на законодателството и пробойните в него. Качеството на законите сега било сравнимо със "слалом, по който майсторите на корупцията минават бързо и успешно". Според министъра нормативните актове са писани така, че никога да не се стигне до подкупните по високите етажи на властта - "решавани са отделни проблеми, но така че да се спре до ниво общински съветници или началници на дирекции в министерствата".

„Сега": Десните почват операция "Шок и ужас" срещу Първанов

Войната между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов вчера навлезе в нова фаза, след като в атаката се включиха и две от подкрепящите правителството партии - ДСБ и "Атака". Те обявиха, че ще започнат процедура по импийчмънт срещу държавния глава. Малко по-късно вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че и ГЕРБ ще обсъди темата. Засега мотивите на трите партии са различни, но те разполагат с достатъчно депутати, за да изпратят такова искане в Конституционния съд.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини