Ракетният удар по Полша - реакции

Ракетният удар по Полша е "послание на Русия, адресирано до срещата на лидерите от Г-20", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, който взе участие в срещата на остров Бали посредством видеоконферентна връзка, предаде Франс прес.

"Сред вас има държава терорист, от която трябва да се защитавате", изтъкна Зеленски по време на своето включване.

Съветникът на офиса на президента Олексий Арестович, заяви, цитиран от украински медии, че не вярва Русия специално да е нанесла ракетен удар по страна от НАТО. Според него руснаците не се целили на територията на Полша, а по-скоро са атакували Яворовския полигон в Лвовска област.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че уважава изявлението на Русия във връзка с падналите в Полша ракети, предаде Анадолската агенция.

"За нас е важно, че Русия казва, че това няма нищо общо с тях. Изявлението на Байдън, че ракетите не са руско производство, показва, че те не са свързани с Русия", посочи турският лидер.

По думите му ситуацията трябва да бъде разследвана и той ще разговаря с руския президент Владимир Путин, когато се върне в Турция, посочва Ройтерс. "Разследването и проучването са задължителни", подчерта той.

"Докато се опитваме да съберем Русия и Украйна около една маса, няма нужда да намираме трети партньор в тази война", заяви турският лидер.

Според Ердоган няма да има губещи от мир между Русия и Украйна. 

Гръцкото министерство на външните работи определи събитията в Полша за много тревожни

Гръцкото министерство на външните работи определи събитията в Полша за много тревожни, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“.

Министерството обяви, че „следи изкъсо тревожните развития в Полша след ракетна атака на територията ѝ“.

Гръцкото външно министерство изказа съболезнования на полското правителство и народ и добави, че Гърция е изцяло солидарна с Полша, която е неин партньор в ЕС и съюзник в НАТО.

Двама души загинаха, след като две ракети удариха село в Полша в близост до границата с Украйна в момент, когато Русия извършваше атаки срещу украински градове и инфраструктура, съобщиха световните агенции.

Полша поиска спешна среща на НАТО. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, предаде Ройтерс. В изявлението си след извънредната среща с лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Канада, Япония, Испания, Италия и Нидерландия, както и с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, той декларира "пълна подкрепа за Полша".

Полският Съвет за национална сигурност съобщи, че по обяд (11:00 ч. по Гринуич) ще се събере на още едно заседание на фона на опасенията, че след ракетния удар украинският конфликт може да обхване и други страни, предаде Ройтерс.

"Бюрото за национална сигурност продължава да анализа постъпващата информация заедно с военното командване, шефовете на службите и съюзниците", написа в Туитър ръководителят на службата Яцек Шевера. Първото заседание на съвета по въпроса беше снощи.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини