Съдът в Хага се произнесе за сваления малайзийски самолет

Полет MH17 на Малайзийските авиолинии беше свален през 2014 г. от произведена в Русия ракета, изстреляна от полето близо до Первомайск в Източна Украйна, тогава под контрола на бойците на ДНР. 

До този извод стигна на 17 ноември холандски съд, разглеждащ случая на четирима заподозрени за самолетната катастрофа. Съдебното решение отчита, че Русия е имала цялостен контрол над сепаратистите в Донбас по това време.

"Съдът счита, че MH17 е бил свален от ракета "Бук"  от селскостопански земи близо до Первомайск, убивайки 283 пътници и 15 членове на екипажа", каза председателстващият съдия Хендрик Стенхуис. Според трибунала ракетата е била изстреляна по украински военен самолет.

Руснаците Сергей Дубински, Олег Пулатов, украинеца Леонид Харченко и вече известният офицер от ФСБ Игор Стрелков-Гиркин са признати за виновни по обвинения в масово убийство и участие в свалянето на пътническия самолет. Руснакът Олег Пулатов бе оправдан.

Тримата са осъдени задочно днес в Нидерландия на доживотен затвор за свалянето на малайзийския пътнически самолет в района на конфликта в Източна Украйна през юли 2014 г. 

Прокуратурата поиска доживотни присъди и за четиримата обвиняеми.

Смята се, че осъдените са в Русия, която няма да ги екстрадира.

Всички 298 души в самолета, изпълнявал редовен пътнически полет от Амстердам до Куала Лумпур, загинаха. Повече от половината от тези хора са нидерландци, като на борда е имало хора от общо 10 националности.

Русия отрича да е замесена в свалянето на самолета на 17 юли 2014 г. и изобщо да е имала военно присъствие в Украйна по това време.

Присъдата може да бъде обжалвана в двуседмичен срок.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини