ЕС няма да признава руски паспорти, издадени в завзетите части от Украйна и Грузия

Европейският парламент одобри днес решение да не се признават паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно завзетите части от Украйна и Грузия. Решението бе гласувано с 531 гласа "за", седем "против" и 34 "въздържали се".

Предвижда се Европейската комисия да изготви списък на руските документи за пътуване, особено паспорти, които не следва да бъдат приемани в ЕС. Гражданите, които бягат от Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини, се отбелязва в съобщение на ЕП. За да влезе в сила, решението подлежи на допълнително одобрение от Съвета на ЕС.

Русия издава паспорти на жителите на Крим от незаконното превземане на полуострова през 2014 г. и предприема същите действия и в други райони на Украйна. Неприемането на тези руски паспорти ще се прилага, когато притежател на руски паспорт от тези области поиска виза за ЕС, или когато пресича външните европейски граници, пояснява ЕП. Цитирани са данни на ЕК, според които почти всички държави от ЕС вече са заявили, че не приемат подобни руски паспорти. Целта на приетото днес предложение е да се постигне съгласуван и последователен подход.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини