Тагарев: Пропускаме възможности да модернизираме армията си като помогнем на Украйна

Хората, които не искат да вземем мерки и да признаем, че Русия е агресор, те имат изнесена отбрана и казват, че няма пряка заплаха за България, а военна и военно-техническа помощ за Украйна означава намесване във войната. Трябва да помогнем на Украйна, за да може тя да спре агресора, за да няма опасност и заплаха за пренасяне на конфликта на територията на страна съюзник на НАТО.

Toва заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев на конференция "Национална сигурност: Рискове и рискови сфери".

Според него България пропуска възможности с реално оказване на помощ на Украйна, като насреща бихме получили помощ за нашето превъоръжаване и модернизация. Спирайки помощта за Украйна, не можем да използваме възможности, които се появяват поне за частично модернизиране на българската отбрана. Този частичен консерватизъм е голям проблем, категоричен бе проф. Тагарев.

"Най-безрисковото поведение е да не правиш нищо. Когато се опитваме да запазим старото, не можем да направим новото", добави бившият военен министър. Има решение на парламента за военна помощ и изпълнителната власт ще го изпълни. Министерство на отбраната има 4 споразумения за оказване на военна помощ на силите на сигурност на Афганистан и само по едно от тях е изпратена стотици тонове помощ и боеприпаси, без да има парламентарно решение и натиск, посочи проф. Тагарев.

Той акцентира, че МО не прави нищо за подобряване на МиГ-29. Като мине войната, тези МиГ-29 на никого няма да трябват, а ще трябва да платим за тяхното унищожаване, смята проф. Тагарев. Още по-големият проблем е, че България се позиционира като слаб и ненадежден съюзник на НАТО.

Той обясни, че трябва да се вземе решение за превъоръжаване на армията при ограничен бюджет. Какво направихме вече? Заложихме на изтребителната авиация, платихме над 2 млрд. лв. за осем самолета F-16 и тепърва трябва да плащаме ДДС-то като разход за отбрана, посочи проф. Тагарев. Сега ще се сключи нова сделка за още нови осем самолета F-16. Парламентът няма да бъде разпуснат, докато не вземе решение за самолетите, а по темата има много ясно изразено мнозинство, изтъкна бившият военен министър.

Той добави, че само с изтребителната авиация има опасност да отидат 5 млрд. лв. Нямаме риск за нашето въздушно пространство, защото ще продължим да разчитаме на съюзниците ни, каза проф. Тагарев. Има риск в Черно море от атака по военно-морско направление с подводници, предупреди той.

По думите му, ако Русия успее да се наложи към Украйна и тръгна към страна от НАТО ще се наложи да тръгне на война със сухопътни войски. Ако дадем парите за самолети и подводници, за сухопътната бригада няма да има пари и ще се наложи да я пращаме с 40-годишно въоръжение и да не можем да изпълним съюзническите си задължения, коментира проф. Тагарев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини