Зеленски: Решенията, които не предвиждат деокупация на Крим, са загуба на време

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова да не се губи време в обмисляне на варианти за прекратяване на войната, които не предвиждат деокупация на Крим. В интервю за "Файненшъл таймс" той отново потвърди, че Украйна смята да си върне всички завлядени територии.

В същото време Зеленски заяви, че е готов да разгледа варианти за невоенно връщане на Крим.

„Разбирам, че всички са озадачени от ситуацията и от това какво ще се случи с Крим. Ако някой е готов да ни предложи начин за деокупация на Крим с невоенни средства, аз ще бъда само "за"... Ако решението (не предвижда) деокупация и (Крим) е част от Руската федерация, никой не трябва да си губи времето с това. Това е загуба на време", подчерта президентът, цитиран от агенция "УНИАН".

Изданието отбелязва, че някои западни страни са загрижени, че всеки опит на Украйна да деокупира Крим може да доведе до опасна ескалация от страна на Русия. На Запад се опасяват, че това може дори да доведе до използването на ядрени оръжия от Москва.

Зеленски отбелязва, че съдбата на Крим е в международния дневен ред. Той също така припомня, че руските удари по украинската гражданска инфраструктура показват, че Кремъл не възнамерява да преговаря за прекратяване на войната.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини