Мащабна въздушна тревога в цяла Украйна в очакване на нов масиран руски удар

Мащабна въздушна тревога е обявена в цяла континентална Украйна след 14:00 часа. Това може да е свързано с излитането на руските самолети МиГ-31К на беларуското летище Мачулищи, пишат местни медии.

За излитането на два самолета съобщава "Беларуски гаюн".

"14:12 Мачулищи. Излитане на МиГ-31К на руските ВКС с бордов номер RF-92462. 14:25 Мачулищи. Излитане на 2-ри МиГ-31К на руските ВКС с бордов номер RF-92339", се казва в съобщението.

По-късно мониторинговата група добави, че тези самолети са летели от Беларус за Руската федерация до летище Саваслейка в района на Нижни Новгород:

"Два МиГ-31К ВКС на Руската федерация с бордови номера RF-92462 и RF-92339 летят от Беларус за Руската федерация до летище Саваслейка (Нижегородска област, Руска федерация). Трябва да се отбележи, че там се намира филиал на 4-ти Държавен център за подготовка на авиационни кадри и военни изпитания на Министерството на отбраната на Руската федерация.

В 15:03 часа в Мачулищи е регистрирано излитането на трети МиГ-31К на ВКС на Русия с номер RF-92333.

Униан припомня, че МиГ-31К може да носи ракети "Кинжал". украинската ПВО не може да прихване тези ракети, затова, ако бъдат изстреляни, се обявява мащабна въздушна атака.

Малко преди 16 часа въздушната тревога бе отменена.

Русия може да нанесе нов масиран удар, бяха предупредени украинците

След мащабния удар на 23 ноември, когато цяла Украйна потъна в мрак, Русия вероятно готви нова масирана атака срещу енергийните обекти. За това предупреди и президентът Зеленски.

Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви, че подготовката на нов мащабен въздушен удар от Руската федерация ще отнеме от 7 до 14 дни.

Целта на Русия остава същата – да остави цяла Украйна без светлина и топлина и по този начин да накара властите в Киев да преговарят.

На 1 декември 2022 г. Spiegel написа, че очевидно е неизбежен следващ масиран бомбардировъчен удар на Русия срещу Украйна. Експертите предупреждават за ново мощно руско въздушно нападение, като анализират сателитни изображения на летище Енгелс-2 край Саратов от Maxar Technologies и Planet Labs.

Руските кораби са на позиция в Черно море

Корабите на руския Черноморски флот продължават да събират разузнавателна информация в Черно море в подготовка за евентуални ракетни удари по Украйна, каза Наталия Гуменюк, секретар на ОК "Юг", в ефира на националния телемаратон. Оперативната обстановка на юг е стабилна - военните действия продължават, съобщи тя.

"Разположениетоето на корабите на Черноморския флот в Черно море означава, че продължава както въздушното разузнаване, така и подготовката за евентуални ракетни удари. Защото ракетоносците са оборудвани и готови. Фактът, че от време на време влизат в пунктовете си за базиране, може да указва на реакция на времето. Това, че те могат да влязат в боен курс след 2-3 часа, вече предупредихме. Тоест, трябва да сме подготвени: наред с наблюдението на активността на противниковите самолети, вероятно това е допълнително форсиране на психологическа ситуация и натиск върху населението, но и вероятна подготовка", отбеляза тя.

Гуменюк също така добави, че за първи път от дълго време е прозвучала въздушна тревога в района на Николаев: "За първи път от много време имаше тревога над района на Николаев. Това предполага, че се активират не само авиация и морска заплаха, но също така и наземно оръжие на врага. Все още не цялата Николаевска област е освободена от врага, оттам все още могат да се нанасят удари срещу Николаев."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини