В Турция чужденците са 5,2 млн., осем квартала в Истанбул ще отказват молби за пребиваване

Общият брой на чужденците в Турция е 5,2 млн. души, обяви турският заместник-министър на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ, пише „Хюриет дейли нюз“.

В страната има 3,8 млн. бежанци, включително 3,5 млн. сирийци с временна закрила и 319 хил. души с международна закрила, съобщи Чатаклъ в публикация в Туитър.

Той посочва, че общо 1,3 млн. чужденци живеят в Турция като постоянно пребиваващи и добавя, че общият брой на чужденците е 5,2 млн. От тях повече от 1 млн. са начални ученици, гимназисти и студенти, отбеляза Чатаклъ.

Близо 1,3 млн. легални мигранти живеят в Истанбул, град с 16 млн. души население, беше съобщено от Областната дирекция за управление на миграцията през юли.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви по-рано, че нови молби от чужденци за разрешение за пребиваване няма да бъдат приемани в осем от районите на Истанбул - Кючукчекмедже, Башакшехир, Багджълар, Авджълар, Бахчелиевлер, Султангази, Есенлер и Зейтинбурну.

Общо 551 829 хил. сирийски мигранти пребивават в Истанбул, докато югоизточните провинции на Газиантеп и Шанлъурфа са приели съответно 466 хил. и 384 хил. сирийци.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини