Политтехнологът Шейтелман: Не трябва да чакаме Путин да умре, трябва да го убием - Свят

Наричат политолога Михаил Шейтелман "тайният герой на няколко революции през 21-ви век". До голяма степен личността на родения в Санкт Петербург евреин, е митологизирана. За него се знае, че е личен консултант на Борис Березовски. Определят го като "кралят на маркетинга". Шейтелман твърди, че "ако дадена компания има нужда да ѝ се помага, първото което трябва да направите е да я закриете". Световноизвестният експерт и писател е изключително загадъчна личност. Живял е в Израел, в Прибалтика, а в самото началото на войната в Украйна внезапно се пресели в Киев. Предлагаме ви интервю с Шейтелман за агенция УНИАН.

- Руското министерство на отбраната започна да създава своя частна военна компания. За какво? Като противовес на Пригожин? Може би се подготвят за живота след Путин?

- Не вярвам напълно на всичко това. Не е дим без огън, но не е и толкова буквално. Министерството на отбраната не може да създаде частна военна компания, тъй като това е забранено от руското законодателство. Ако някой измамник или мошеник го създаде, това е една история, но когато Министерството на отбраната го направи, Министерството на правосъдието няма да ги регистрира. Те могат да нарушават всякакви закони, но процедурата не може да се нарушава. Би било странно, ако Министерството на отбраната има частна военна компания, регистрирана в офшорна юрисдикция като Бахамите.

Изводът е, че те се подготвят или за времената след Путин, или за времена след войната. Путин не е божество и правомощията му са на изчерпване. Има няколко господа, които претендират за титлата най-влиятелен човек в Русия днес. Това са Патрушев, Золотов, Пригожин или Кадиров. Освен ЧВК, Пригожин контролира и значителна част от руската армия. Под негов контрол е най-вече частта, която се намира отпред, защото той назначи Суровикин. Не е необходимо да търсите вътрешни лица, за да разберете това. Всички видяхме как той искаше да уволни Шойгу, но вместо това му беше позволено да назначи свой командир. След това си нае Соловьов и Симонян. Можете да го чуете в това, което казват: Симонян рекламира ЧВК "Вагнер", Соловьов хвали решенията на Суровикин. Пригожин и преди беше голям играч, но през последните три месеца станахме свидетели на голям политически подем. Мисля, че той е купил и някои служители в Кремъл.

Шойгу, например, трябва да се защитава, когато е нападнат от собствената си армия, затова трябва да създаде своя собствена. Някой си Саркисян създава своя собствена митична армия от измамници. Но това е по-скоро някакво регионално явление, което се случва в окупираните територии. Кой е клиентът? Собствениците определено са в Русия. Появиха се версии, че идва от Кремъл. Но не съм готов да повярвам, че Кремъл е поверил такова нещо на някакъв украински "блатен". Всички те се готвят за война помежду си в момента.

- Посочвате Пригожин, Золотов, Патрушев и Кадиров. Кой от тях е най-голямото зло?

- Не съм посочил най-голямото зло, а тези с най-голяма военна мощ. 20-те души, които влизат в състава на руския Съвет за сигурност, са също толкова зли. Бортников, Патрушев, Медведев, Лавров, Собянин, Мишустин... Не бива да се заблуждаваме, че тези хора са различни. Те са тези, които започнаха тази война. Те са тези, които започнаха геноцида над украинския народ. Нямаме право да ги разделяме. Зеленски казва - "Няма да разговаряме с Путин". Да, няма да го направим, но и няма да нормализираме отношенията си с никого от тях. Никога през живота си президентът на Украйна няма да се срещне с тези хора. Трябва непременно да помним кои са те. Те бяха тези, които гласуваха за признаването на "ЛНР" и "ДНР" за независими на 21 февруари, знаейки, че това е началото на войната. Всички те са знаели за началото на войната, подкрепяли са я, а сега всички те работят за нея.

Сега някои наивници казват: "Но Собянин е различен!", но той самият обяви, че приходите от коледните елхи в Москва ще отидат за подпомагане на руските военни. Така че днес всеки московчанин, който участва в общинско новогодишно празненство, е съучастник в убийства, изнасилвания, геноцид, отвличане на деца и т.н.

Дори и електротехникът, който днес в Русия показва на военните къде да ударят, за да оставят Лвов без ток, е също толкова "есесовец", колкото и пилотът, който натиска спусъка на ракетата.

- Какво трябва да се случи, за да се промени нещо?

- Руската федерация трябва да престане да съществува, както някога това стана със Съветския съюз. Територията няма да изчезне. Там живеят хора. Нека тези хора построят няколко държави. Тогава ще имаме по-добри отношения с едни от тези държави и по-лоши отношения с други. И няма да поддържаме никакви отношения със сегашната държава. Не вярвам, че след 30-40 години президентът на Русия ще се срещне с президента на Украйна и ще си стиснат ръцете. Това е нереално.

- Как ще се разпадне Руската федерация?

- Разпадът на РФ е обективен процес, а начинът, по който ще се случи технически, е субективен процес. Къде ще избухне първо? Това може да зависи от конкретен човек или от случайността.

- Започнаха да говорят за признаци, че руснаците ще напуснат Запорожката АЕЦ. Песков го отрича, но по правило, когато той тръгне да отрича нещо, то се случва. Какво мислите?

Можем само да гадаем. Фактът, че руснаците са отстранили нашите работници от случващото се вътре, показва, че те ще напуснат възможно най-скоро. Логично е, че ако са планирали да си заминат, те си събрат багажа без свидетели. Там те трябва да "почистят" много неща, да унищожат доказателства за престъпления и т.н. Това е голяма станция. Кого са измъчвали, застреляли и закопали... Сега не знаем колко души са убили. 

Точно преди разговора ни имаше още една интересна новина. Пишат, че нашите момчета са взривили моста, по който се снабдяваше руската групата там в Запорожка област. Това отстъпление на руснаците не е защото внезапно са поискали добър живот. Не, това се дължи само на работата на ВСУ. Те постоянно прекъсват доставките за военните, разположени в АЕЦ-а. Там HIMARS-ите ни работят всеки ден.

- Какво ще означава като цяло изтеглянето на руските окупатори от Запорожката АЕЦ?

- Те ще кажат: "Решихме да го направим, защото МАГАТЕ ни помоли за това. Тъй като украинците безкрайно обстрелват атомната централа, решихме да не им позволим да извършат най-тежкото ядрено престъпление. Това е жест на добра воля." Те имат логистични и военни проблеми. Какъв ще бъде радиусът на отстъпление? Ще успеят ли да излязат само от централата? Не мисля така. Това може да бъде мащабно отстъпление в духа на Харковското отстъпление. Сега те се пазарят, защото за първи път сме готови да се съгласим с някои условия. Преди това в Харковска област или Херсон не сме се пазарили. Ние ще нападаме, колкото си искаме, а вие ще бягате, колкото си искате. Сега вече има реална причина за преговори - демилитаризация на атомната електроцентрала, т.е. нашите войски няма да могат да присъстват там физически. Мисля, че Украйна ще се съгласи. Вече има пазарлък за това. Цялата тази история за руснаците, които се оттеглят, изглежда като истина.

- САЩ и Китай решиха въпроса с ядрените оръжия. Могат ли те да решат и въпроса с терористичните атаки на руснаците срещу енергийните обекти, критичната инфраструктура и цивилното население?

- Всички започват да се паникьосват, но това е излишно. Толкова пъти съм чувал за това, писали са ми писма, обаждали са ми се хора и са ми казвали: "Миша, те със сигурност ще ударят!" Обаждаха ми се от Генералния щаб и казваха: "Утре руснаците ще ударят". Но това е просто паника, защото никой не знае кога точно ще стрелят руснаците. Ще ни бомбардират ли? Да. Ще продължат ли да нанасят удари по енергийната ни инфраструктура? Да. Ще доведе ли до повече прекъсвания на електрозахранването за известно време? Да. Ще се прекъсне ли електрозахранването за постоянно? Не, няма да се изключи напълно. Обясниха ми, че след ударите от миналата седмица нашата енергийна система е доказала, че не може да бъде унищожена. Може да бъде спряна частично и за известно време. След това обаче ще продължаваме да я възстановяваме.

По време на удара преди около три седмици бяха изстреляни около 150 ракети за два дни. Тогава всички казваха, че на руснаците ще им трябват 2-3 седмици, за да нанесат нов удар, но те го направиха по-рано - 8 дни по-късно. Но това бяха 70 ракети, защото те нямаха 150. Да, ударът може да бъде нанесен една седмица по-късно със 70 ракети или 3 седмици по-късно със 150 ракети.

Могат ли САЩ да го спрат? Не. А защо САЩ и Китай успяха да спрат ядрената заплаха? Беше ясно казано: "Ако ги използвате, ние ще отговорим". Путин повярва, разбра, че те наистина ще го направят. 

Путин разбира само езика на взаимните заплахи. Той щеше да се замисли, ако след първия удар по енергийната система на Украйна САЩ бяха казали: "Ако има втори удар, ще ударим тук, тук и тук". Но САЩ не направиха това. Те допуснаха втория и третия удар. Това означава, че Путин ще продължи.

- Наскоро Путин се срещна с така майките на загинали мобилизирани. Моля, коментирайте тази среща. Много хора казваха, че нещо не е наред със здравето му, защото кашляше. Дали просто е кашлял, или наистина има нещо нередно?

- Това са мобилизирани войници, а не наборници. На колко години са новобранците? 30-40 години. Какви майки имат 40-годишните мъже? Вече би трябвало да имат съпруги и деца, но Путин се среща с майки. Всички ли са инфантилни там? Майките се грижат за 40-годишни мъже? Видяхте ли тези мъже да се качват пияни в автобусите? Съпругите им ги изпращаха, сега той се среща с майките им. Мисли ли изобщо?

Невзоров вече показа, че това не била истинска среща, пак са монтирали филм. И пак не са изрязали силното му кашляне, но си спомням, че  през 2012 г., когато нямаше война, се появи за първи път новината, че Путин има сарком. Тогава не знаехме, че той е извратеняк, убиец и автор на геноцид. Ние ще трябва да го убием. Трябва да го хванем, да го съдим, да го обесим и т.н. Самата природа няма да го направи вместо нас.

- Преди дни внезапно почина външният министър на Беларус. Заговори се, че може да е бил отстранен от руските специални служби. Сега Лукашенко е много уплашен, смени си готвачите, прислугата, увеличи охраната и т.н. Възможно ли е наистина да е бил отровен?

- Твърдя, че Лукашенко никога не се е занимавал със собствената си сигурност. Той не е Путин, не е чичко-паричко. Например Путин се среща с фалшиви майки, а Лукашенко отива в завода, където се провеждат митинги, протести, там е когато има революция. Той започна да им говори, да се кара с хората.

- Това дали не е инсценировка?

- Не е. Вижте тези кадри, всички са истински. Всички му крещят, а той казва: "Ела тук, да поговорим с теб". Такъв човек е той. Да, там има охрана, полиция за борба с безредиците и всичко останало. Той се смята за президент.

Мисля, че Лукашенко разбира, че никаква охрана няма да го спаси, ако Путин иска да го убие.

Спомням си, че няколко пъти съм виждал кортежа на Лукашенко в Минск. Една от резиденциите му се намира в центъра. Шофирате и пред вас излиза полицай, който размахва палка. И виждате как кортежът на Лукашенко минава. След минута ви казват: "Това е всичко, продължавайте". Не е като да са блокирали пътя за осем часа. Нищо подобно. Няма такива мерки за сигурност като в Русия. А и нямат физическа възможност да осигурят такава сигурност, в случай че ФСБ реши да го унищожи. Мисля, че всеки втори човек от обкръжението на Лукашенко е агент на ФСБ. Неговата защита е, че за руснаците е трудно да го заменят сега по време на войната. Опитаха се през 2020 г. в мирно време и не успяха.

- Какво иска сега Русия от Беларус? За участие с войска срещу Украйна ли става дума?

- Разбира се. Първо, те се нуждаят от съюзник. Сега те се борят за това всеки пияница и безделник да бъде изпратен на фронта. Както каза самият Лукашенко - той има 40 хиляди бойци. Никога не са воювали. Как започва химнът на Беларус? "Ние, беларусите, сме мирни хора". Това е най-важното за тях. Аз самият съм живял там и съм общувал с много хора. Когато питат беларусите защо не искат да бъдат част от Русия, те отговарят: "Защото те воюват много. Ако се обединим с тях, децата ни ще бъдат взети в армията и изпратени да се бият". Това беше казано още преди Крим и преди Донбас. Путин не сваля Лукашенко, защото хората няма да слушат никого другиго. Те няма да искат да го направят. Те дори могат да излязат да протестират, ако се опитат да вземат децата си в руската армия. Путин има нужда Лукашенко да го нареди. Ако Лукашенко заповяда на армията си да тръгне, тя ще тръгне.

- А той ще даде ли такава заповед?

- Не, не мисля така. Армията е градена за отбранителни действия в случай на заплаха. И в момента в базите на Беларус има руски войски в определено количество. От военна гледна точка не изглежда да са решили да се бият сега.

Неминуемо ще се стигне до нов поход към Киев. Ако не унищожим звяра в леговището му, те със сигурност ще организират нов поход към Киев. Това е само въпрос на време. Със или без беларуската армия, но това ще се случи.

Сега Путин е готов да хвърли беларуската армия дори в Донбас, за да го щурмува. Какво значение има това за него? Най-важното за него е да има войници във физическо отношение. Те са месо. Освен това интелектуалното ниво на беларуския войник е няколко пъти по-високо от това на руския.

- Съветът на ЕС взе решение, според което заобикалянето на руските санкции вече ще се счита за престъпление. Влиза таван на цените на руските петролни продукти. Путин пуска машината и печата трилион рубли. Възможно ли е руската икономика да се срине?

- Да, руската икономика ще се срине. Това ще се случи така или иначе. Тяхната икономика може само да краде. Не можеш да крадеш и да се биеш. Или едното, или другото. Но за съжаление чакането ще е дълго. Не бива да се радваме и да викаме, че утре всичко ще се срине за тях. Ограничаването на цените на петрола е нещо добро. Ще проработи, но бавно. Печатарската преса вече е пусната и ще се върти все по-бързо и по-бързо. Те разполагаха с голям резерв благодарение на годишните бюджетни излишъци. Получаваха огромни средства от петродолари. Ето защо тяхната икономика е 10 пъти по-голяма от нашата. Но те не можеха да направят нищо и не направиха нищо. В тях има компонент на изнудване. Колко ИТ продукти е изнесла Русия през миналата година? Два милиарда. А Украйна? 6,8 милиарда евро. Така че ние имаме истинска икономика, а те - фалшива, която оцелява само благодарение на петрола. И когато те спрат да купуват петрол и газ от тях, вземайки ги на себестойност, това ще започне да пречи на войната. Това ще се случи още през следващата година. Те ще печатат рубли и ще плащат с тях на военните, но вече няма да имат долари.

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини