MO предлага България да предостави генератори на Украйна

Министерството на отбраната ще предложи България да предостави генератори на Украйна. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова на пресконференция във ведомството.

„Следващото искане, с което ще сезираме Народното събрание в рамките на това споразумение за предоставяне на помощ за Украйна, са така исканите и необходими на украинския народ генератори“, обясни Граматикова и добави, че са отправени подобни искания по дипломатически канали.

Тя обясни, че е направен разчет и са установени определени количества, които могат да бъдат предоставени.

България все още не е изпратила военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, обясни зам.-министърът на отбраната по повод спекулации в медиите, че страната ни е изпратила оръжия, преди да е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

Законът вече е обнародван в днешния брой на Държавен вестник.

„По повод появилите се притеснения в общественото пространство, че Народното събрание ще бъде изолирано от предоставянето на допълнителна последваща помощ за Украйна в Министерството на отбраната е подготвена промяна на договора", съобщи Граматикова. Тя обясни, че с текста на споразумението е била преодоляна правна празнина в българското законодателство и се е създала правна предпоставка държавата да може да предоставя на друга държава движими вещи държавна собственост. С промяната, предложена от Министерство на отбраната, всички последващи действия за предоставяне на военна и военно-техническа помощ за Украйна ще минават през Народното събрание, обясни зам.-министърът.

На въпрос защо посещението в Киев на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов не бе съобщено предварително зам.-министърът Теодора Генчовска обясни, че това е изискване на Украйна и е от съображения за сигурност. Договорката бе информацията за посещението да бъде публикувана, когато делегацията напусне територията на Украйна, добави Генчовска.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини