Блинкън е в Казахстан за среща на C5+1

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Казахстан за поредица от срещи с висши дипломати на страните от Централна Азия, на фона на нарастващото напрежение около войната в Украйна, предава Асошиейтед Прес.

Блинкън разговаря с външния министър на Казахстан Мухтар Тилеуберди и след това с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Първият дипломат на САЩ пристигна в Астана за среща на така наречената група C5+1, съставена от САЩ и бившите съветски републики Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

На тази среща Блинкън ще подчертае "ангажимента на САЩ към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страните от Централна Азия", се казва в изявление на Държавния департамент, което отразява формулировката, която използва, за да подкрепи Украйна във войната й срещу Русия.

Посещението на Блинкън в Астана и по-късно тази седмица в Ташкент, столицата на Узбекистан, бележат първото му посещение в Централна Азия като държавен секретар.

Нито една от петте бивши съветски републики в Централна Азия, традиционно разглеждани като част от сферата на влияние на Кремъл, не подкрепи публично руската агресия.

Казахстан посрещна десетки хиляди руснаци, бягащи от военната служба миналата есен. Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски три пъти, откакто руските войски нахлуха в Украйна миналия февруари, призовавайки за дипломатическо разрешаване на конфликта в съответствие "с Устава на ООН и общоприетите норми на международното право".

Въпреки това и петте централноазиатски републики, заедно с Индия, която Блинкън също ще посети в рамките на своята азиатска обиколка, се въздържаха при гласуването на резолюция за осъждане на руската инвазия в Украйна миналата седмица в Общото събрание на ООН на първата годишнина от войната.

Американски служители се надяват, че Блинкън може да убеди централноазиатските нации, че нахлуването на Русия в Украйна е заплаха за тях.

САЩ от десетилетия се стремят без голям успех да изтръгнат бившите съветски републики в региона от влиянието на Москва. Някои, по-специално Узбекистан и Таджикистан, подпомогнаха логистично САЩ по време на 20-годишния конфликт в Афганистан.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини