Киргизстан и Таджикистан отново се обстрелват

Властите в Киргизстан и Таджикистан се обвиняват взаимно за обстрели по границата между двете страни, започнали през нощта на 16 септември, съобщава Интерфакс.

Граничната служба на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан съобщи, че по целия периметър на киргизско-таджикската граница се водят тежки боеве. Според киргизстански служители Таджикистан използва тежки бронирани автомобили и множество ракетни установки.

Киргизстанските власти са започнали да евакуират жителите на пограничните райони. Сраженията в Баткенската област на Киргизстан частично блокират единствения път, който свързва северната и южната част на страната.

От своя страна граничните войски на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан обвиняват киргизстанската страна за обстрела. Агенцията твърди, че Таджикистан е прекратил едностранно огъня два пъти сутринта и е предложил да преговаря, но Киргизстан е пренебрегнал това.

От граничната служба на Киргизстан са съобщили, че страните са преговаряли и са се договорили за прекратяване на огъня в 10 ч. сутринта (7 ч. българско време), но обстрелите са продължили.

По последни данни на Министерството на здравеопазването на Киргизстан 18 пострадали са хоспитализирани. Източник на РИА Новости съобщи, че един граничар от таджикската страна е убит, а други трима са ранени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини