88-годишен поведе Песеците в Широка лъка, хиляди се стекоха в селото за празника

Кукерският празник Песпонеделник препълни с туристи смолянското село Широка лъка днес. Традиционният събор не се проведе предните две години заради пандемията. 

88-годишният Стоил Калфов бе най-възрастният сред кукерите на празника. Достолепният родопчанин за пореден път спази традицията и поведе песяците, а предния ден игра и главната роля в битовата пиеса „Прошка“ на местния самодеен състав, която е много обичана от родопчани и туристи и винаги събира много зрители.

Най-малките кукери, които се представиха на Песпонеделника, бяха от състава на село Бегунци, Карловско. Сред тях се отличаваше Никола Матов на 8 години.

Тази година в празника участваха и групи от Церово, Пазарджишко, село Изгрев, Благоевградско, село Голямо Бучино, община Перник и кукерите от село Турия, община Павел баня. Последните след участието си със запалената слама по традиция влязоха в реката.Участници, местни и гости поздравиха кмета на община Смолян Николай Мелемов и кмета на Широка лъка Васил Седянков. Кукерските представления предизвикаха бурни овации от множеството, а след това празника продължи на мегдана с народно веселие.

Заради празника движението по пътя Смолян-Девин в участъка на селото бе затворен за около час  и половина. В момента движението се извършва нормално

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини