Българският научноизследователски кораб напусна Антарктика

Изображение 1 от 2

    Българският военен научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" (НИК 421) напусна географския регион Антарктика, преминавайки от северната страна на 60-ия паралел около 02:30 часа на 6 март.

    Антарктика обхваща континента Антарктида, както и водите и островните групи в Южния океан, разположени на юг от Антарктическата конвергенция. Антарктическата конвергенция е линията, опасваща Антарктика, където южните студени антарктически води потъват под сравнително по-топлите северни води.

    НИК 421 се движи през пролива Дрейк с курс от Южношетландските острови към пристанището Пунта Аренас в Чили със скорост от около 8,5 възела при вълнение от 4-5 бала. Корабът ще навлезе в Магелановия проток откъм Атлантическия океан.

    Ден преди края на 31-вата българска антарктическа експедиция, родните полярници завършиха строителството на временен преместваем обект за складиране и поддръжка на технически средства като част от базата „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Пренебрегвайки суровите метеорологични условия, строители, логистици и учени успяха да издигнат постройката преди да отплават към Пунта Аренас в Чили в нощта на 4 срещу 5 март. 

    Родните полярни експедиции отвъд 60-ия паралел се провеждат по време на антарктическото лято, а през останалата част от годината - от март до ноември, базата „Св. Климент Охридски“ е зазимена, което създава нужда от помещения за съхранение на техниката до следващия сезон.

    Йордан Тодоров, ръководител на логистичните операции по време на 31-вата българска антарктическа експедиция, сподели пред БТА, че издигането на подобна постройка е било планирано отдавна. „Това е временен преместваем обект, който ще служи за складиране на техническите средства на базата. Той е с метална конструкция и с подвижни бетонни фундаменти – може във всеки един момент да се демонтира и премести“, обясни той.

    „Дълги години базата имаше нужда от такова съоръжение, тъй като с всяка изминала експедиция расте необходимостта от нови технически средства, а същевременно по време на зимната пауза, когато не сме тук, те трябва да се съхранят на топло и сухо място“, заяви той.

    В сградата ще се складират превозни средства на полярниците, сред които една самоходна товароподемна машина, моторни шейни, лодки и двигателите към тях, както и преса за компактиране на метал. Ще се съхранява и горивото за нуждите на станцията.

    Българската антарктическа база е частично изградена със средства на Министерството на образованието и науката в изпълнение на Националната пътна карта за научна инфраструктура.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини