Местата, на които може да видим "кръвта на Земята"

Когато астронавтите на борда на Международната космическа станция се движат на повече от 400 км над повърхността на Земята, не е необичайно да видят странна гледка - на части от планетата, по които сякаш тече кървавочервена течност. Това е явление, което се свързва с редица причини, макар от IFL Science да уточняват, че нито една от тях реално не е свързана с проливане на кръв.

Две изображения, заснети от астронавти през септември, 2023 г., при това с обикновен цифров фотоапарат Nikon, дават възможност да видим "кръвта на Земята".

Първото, заснето на 7 септември, показва Лагуна Колорада в боливийската част на Андите в Южна Америка. Тук ръждивочервеният оттенък е резултат от червени водорасли, които процъфтяват в резултат на оптималните условия на околната среда.

Подобен процес се случва и във водни басейни в други части на света, като например Голямото солено езеро в Юта, което често придобива тъмнорозов оттенък.

Втората снимка, направена на 30 септември, е на делтата на река Бецибука на остров Мадагаскар. И въпреки че водите изглеждат по подобен начин, различен процес предизвиква оцветяването им. В този случай реката тече в червено поради богатите на желязо седименти във водите ѝ.

Подобен е и т.нар. Кървав водопад в Източна Антарктида. Това изключително въздействащо място е видяно за първи път през 1911 г. от британския изследовател Томас Грифит Тейлър по време на една от първите антарктически експедиции на европейци.

Гриф и екипът му смятат, че яркият цвят се дължи на наличието на червени водорасли, но през 2023 г. анализ на водата на Кървавия водопад открива изобилие от богати на желязо наносфери, които се оцветяват в червено, когато се окислят.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини