Ара Маликян идва в България през септември

Световноизвестният испански цигулар Ара Маликян ще свири пред българска публика на 3 септември в Античния театър в Пловдив. Концертът е част от световното му турне, съобщават организаторите от "БТ саунд стейдж".

Последното гостуване на музиканта в България беше през 2021 г., когато той изнесе няколко концерта. Музиката, с която този път той обикаля света, е посветена на сина му и връщането към въображението на детството.

"Това турне е резултат от това да гледам как синът ми расте, резултат е от моето израстване до него, това са всички звуци и мелодии, които се опитват да оформят онова, което съм почувствал и са ме вдъхновили от него и от живота чрез него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Турнето е пълно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове - неща, които бях забравил. Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се посочва, независимо къде ще те отведе", казва Маликян.

На сцената до Ара Маликян ще застанат още джаз пианистът Иван (Мелон) Люис, трикратно номиниран за "Латино Грами", басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано - барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

Ара Маликян е испански цигулар от арменски произход, роден в Бейрут. Талантът му е признат още като дете. По време на гражданската война в Ливан е принуден да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка. Изнася първия си голям концерт, когато е само на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от германското правителство да учи в музикалното училище в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания. Има 40 издадени албума и над 100 000 продадени копия на "Годишните времена" на Вавалди.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини