Северна Корея изстреля балистична ракета, възможно да е тествала нова с твърдо гориво

Северна Корея може да тествала днес нова балистична ракета с твърдо гориво, показана по време на парад през февруари, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, позовавайки се на южнокорейската армия.

"Според информацията до момента, смятаме, че е изстреляна нова балистична ракета със среден или по-голям обсег. Смятаме, че това е една от системите, показани на парада", каза говорител на Комитета на началник-щабовете. Агенцията посочва, че на февруарския парад в Пхенян е била показана нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Освен това Комитетът на началник-щабовете не изключва, че настоящите изпитания на КНДР може да са свързани с подготовката за изстрелването на спътник. 

По-рано властите на КНДР съобщиха, че планират да завършат работата по разузнавателен спътник през април.

Днес южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелване на балистична ракета със среден или по-голям обсег от покрайнините на Пхенян към Японско море в 07:23 местно време (01:23 бълг. вр). 

Според Сеул снарядът е прелетял около 1000 км. Агенцията не изключва, че може да бъде изстреляна междуконтинентална ракета.

Съветът за национална сигурност при южнокорейския президент категорично осъди действията на КНДР като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Участниците също призоваха за по-голям обмен на информация с Япония и Съединените щати.

На 27 март Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег. Сегашното изстрелване на балистична ракета беше деветото за тази година. В понеделник севернокорейският лидер Ким Чен Ун председателства среща на Централната военна комисия на Корейската трудова партия и подчерта необходимостта от укрепване на възпирането по по-практичен и проактивен начин.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини