Отбор на „Славейков“ по статистика на трето място в страната

Отбор YBPот СУ „Петко Рачов Славейков“ от град Кърджали се класира на трето място на втория етап на  Европейската олимпиада по статистика, който се проведе в Грандхотел „София“. Отборът включва учениците от 9“в“ клас  Александър Делчев, Георги Тянев и Любомир Колев с ментори Златомира Джисова и Марияна Янева. Те се класираха на 5-то място в националния кръг, което е голям успех за първо явяване и им даде правото да участват на втория кръг. Участниците от СУ „Петко Р. Славейков“ заеха почетното трето място.

На първия кръг училището за шампиони участва с 11 отбора по статистика. Подготовката продължи почти месец. В този етап се решават 10 задачи и 20 отворени въпроса. Всички 11 отбора продължиха участието на следващия етап, където всички участници подготвиха презентации по предварително зададени теми.

Ръководството на училището оценява резултата като впечатляващ, особено като се има предвид, че отборите са създадени съвсем наскоро и училището участва за първи път в този формат.

Европейската олимпиада по статистика  се организира от Евростат и част от държавите - членки на ЕС (идеята за нея е дело на испанското НСИ). Целта е да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.

Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. Също така да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки, да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничеството като средство за намиране на общи решения.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини