Почина Крикор Азарян

Тази нощ почина един от най-известните български театрални режисьори Крикор Азарян, съобщиха от Театърът на Народната армия.През последните години режисьорът страдаше от тежко заболяване, отбелязва БГНЕС.

Азарян е роден на 14 март 1934 г. в град Пловдив. Завършва НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" - актьорско майсторство и режисура през 1966 г. След това продължава обучението си в Москва и Ленинград.

Той беше дългогодишен преподавател по "Актьорско майсторство и режисура" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", председател на Българската асоциация на режисьорите от театъра и почетен професор на Нов български университет.

Крикор Азарян беше един от най-обичаните режисьори от актьори и личност с много приятели в България и по света. Той има много постановки в Русия, Македония, а последните му спектакли бяха върху пиесите на любимия му Чехов "Чайка" "Три сестри" и последният "Вишнева градина". Азарян е един от доайените в театъра "Българска народна армия" където е най-дълго работил.

Той е носител на най-авторитетните театрални награди. Освен творчество Крикор Азарян остава след себе си поколения актьори и режисьори. Негова съпруга е известната българска поетеса Валентина Радинска.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини